ABAP ABAP Programının Kopyalanması

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
939
Çözümler
4
Tepki puanı
276
Puanları
63
Yaş
42
Konum
İzmir
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Alanlar ve Hesaplamalar
Bir hesaplamaya neleri dahil etmek zorunda kalacağınızı asla bilemezsiniz. Neyse ki, karşınıza çıkan ne olursa olsun, SAP sistemi incelikle üstesinden gelecek, hatta tarih değerleri ve karakter dizeleri ile çalışmanıza izin verecektir. Ancak, bu bölümde, basit bir görev ile başlanacak: Numaraları kullanarak hesaplamalar yapmak.

Hazırlıklar
  • Başlamadan önce, ABAP'taki ilk hesaplamalar için yeni bir rapor oluşturmaya veya bunun yerine hesaplama işlemlerini eski raporunuza eklemeye karar verin. Her ikisi de mümkün olmakla birlikte, daha iyi bir bakış sağlamak için yeni bir rapor kullanmanız önerilir. Ayrıca mevcut bir raporu kopyalayıp daha sonra bunu değiştirebilirsiniz. Bu şekilde, eski raporu korur ve yeni raporu ayrı bir isim altında kaydedebilirsiniz.
ABAP Programının Kopyalanması
ABAP Editor'ün başlangıç ekranına gidin (Araçlar - ABAP Workbench - Geliştirme - ABAP düzenleyici) Başlangıç ekranına program adı olarak son raporun adını girin: Z_MEMBERLIST01. Sonra menüden Program - Kopyala seçerek veya KOPYALA... tuşunu tıklayarak kopyalama işlemini başlatın (Şekil 1).


1582222638084.png
Şekil 1. ABAP Programının Kopyalanması

Sistem hedef programın adını sorar (Şekil 2). Hedef programın adı kaynak programdan farklı olmalıdır ve tabii ki önceki bölümlerde açıklanan adlandırma kurallarının gereklerini karşılaması gerekir.


1582222627589.png
Şekil 2. Hedef Programın İsminin Seçilmesi

Hedef programın adını girdikten sonra, COPY tuşuna tıklayarak veya ENTER tuşuna basarak kopyalama işlemine devam edebilirsiniz. Sonra kaynak kodu (Source) ve metin öğeleri (Text element) ile birlikte, eski programdan diğer öğeleri kopyalayabilirsiniz (Şekil 3).


1582222612723.png
Şekil 3. ABAP Raporunun Diğer Öğelerinin Kopyalanması

Şimdilik, elemanların herhangi birini seçmeden ve COPY düğmesini tıklayarak bu işleme devam edebilirsiniz. Sonra yeni raporu LOCAL OBJECT olarak kaydedin. Durum satırı "Active source Z_MEMBERLIST01 copied to inactive source Z_MEMBERLIST02" mesajı ile kopyalama işleminin gerçekleştiğini bildirir. Bundan sonra, sistem yeniden ABAP Editor başlangıç ekranını, bu kez yeni programın adıyla görüntüler. Eski program seçilen tüm öğeleri de dahil olmak üzere kopyalanmıştır. Yeni kaynak kodun halen inaktif olduğuna dikkat ediniz.

Öğelerin Kopyalanması
  • Örneğin, eğer eski kaynak kod için dokümantasyon yüklemiş olsaydınız, şimdi o dokümanı seçip kopyalayabilirdiniz. Bu penceredeki elemanlar veri tabanında ayrı nesneleri temsil etmezler, ancak rapor ile sıkı sıkıya bağlantılıdırlar. Yani bir dokümantasyonu bir rapor için birçok kez kullanamazsınız (örneğin diğer raporlar için). Oysa veri elemanları (data elements) için bu mümkündür. Bir veri elemanı, ayrı bir nesne olduğu için, birden fazla kez kullanılabilir.
Kaynak kodunda değişim moduna girmek için DEĞİŞTİR tuşuna tıklayın. Şimdi gördükleriniz sizin için yeni olmamalıdır. Eski kaynak kodunu zaten biliyorsunuz. Ancak, REPORT ifadesinin biraz yanlış olduğunu fark edeceksiniz. Kuşkusuz, kaynak kodu doğru kopyalandı. Ancak operand'taki program adı değiştiği için, yeni kaynak kodu ile ilgili olarak yapmanız gereken ilk şey programın adını yeni adıyla değiştirmektir: Z_MEMBERLIST02.

Satır Bloğunu Açıklama Satırlarına Dönüştürme
  • Artık ihtiyaç duymadığınız program satırları ile ne yapmalısınız? İki seçeneğiniz var: Satırları silebilirsiniz, ya da onları açıklama satırları haline çevirebiliriz. Muhtemelen tedbirli geliştiriciler görünüşte gereksiz olan ifadeleri, daha sonra bir ifadenin tamamlanmasında gerekli olabilir diye açıklama satırlarına dönüştürmeyi tercih edecektir.
Güvenli tarafta olmak için, burada da aynı şeyi yapacak ve eski ifadeleri açıklama satırlarına dönüştüreceksiniz. İstediğiniz satır bloğunu seçmek için (başka editörlerdeki gibi) imleci, imleç tuşlarını veya fareyi kullanın. Sistem şimdi seçilen bloğu gri renkte görüntüler (Şekil 4).

1582222559130.png
Şekil 4. Kod Bloğunun Seçilmesi


Tüm bloğu açıklama satırına dönüştürmek için, Yardımcı Programlar - Blok/arabellek - Açıklama-* ekle seçin (Şekil 5) Sonuç olarak, bloğun tüm satırları 1. sütunda bir yıldız (*) içerir ve bu yıldız satırları açıklama satırları olarak işaretler. Bir satır önceki kaynak kodunda zaten bir açıklama satırıysa şimdi iki yıldızı (**) olur.


1582222581817.png
Şekil 5. Blokların Açıklama Satırına Dönüştürülmesi

Şekil 5'e bakarak, gerektiğinde blok halindeki açıklama satırını nasıl ifade satırlarına dönüştüreceğinizi anlayabilirsiniz. Satır bloğunu işaretleyin ve Yardımcı Programlar - Blok/arabellek - Açıklamayı-* sil seçin. 10. satırdan sonraki ifadelere ihtiyaç duymayacağınız için, bu satır bloğunu silebilirsiniz. Bunun için, ilgili bloğu seçin ve klavyenizdeki DELETE tuşuna basın.

Kaydetmeyi Unutmayın
  • Önemli bir adımı tamamladığınızda ve işinizi bırakırken her zaman SAVE tuşuna tıklayarak kaynak kodundaki değişiklikleri kaydetmeyi unutmayın.
Şimdi bundan sonraki kayıtta asıl görevinize odaklanabilirsiniz: İki sayı üzerinde dört temel aritmetik işlemi uygulamak ve sonucun bir liste olarak çıktısını sunmak. Bunu yapmak için, aşağıdaki adımları yürütmeniz gerekir:
  • Numaralar için alanları belirtin
  • Sonucu hesaplayın
  • Sonucun çıktısını sunun
 
Üst