Bedelsiz İhracat-Tamir

Konu Kategorisi
  1. Sales and Distribution (SD)

Mustarik

Kayıtlı Üye
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP HR
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Tamir için yurtdışına gidip gelmesi gereken duran varlık için nasıl bir yol izlenmeli?

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Bedelsiz ihracata ilişkin fatura kesmeli, buna ilişkin beyanname düzenlemeli, beyannamede bedelsiz bölümünü işaretlemelisin. Tabii ki ihracat faturaları efatura kapsamında olduğu için bu işlemleri efatura platformunda gerçekleştirmelisin. SD den oluşturduğun faturanın muhasebe belgesi mali bir bedel oluşmadığı için oluşmasına gerek yok. sadece fatura oluşturup bu işlemi gerçekleştirebilirsin, İhtiyaten işlemi Nazım hesaplarda takip etmeni tavsiye ederim.

Mustarik

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP HR
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Bedelsiz ihracata ilişkin fatura kesmeli, buna ilişkin beyanname düzenlemeli, beyannamede bedelsiz bölümünü işaretlemelisin. Tabii ki ihracat faturaları efatura kapsamında olduğu için bu işlemleri efatura platformunda gerçekleştirmelisin. SD den oluşturduğun faturanın muhasebe belgesi mali bir bedel oluşmadığı için oluşmasına gerek yok. sadece fatura oluşturup bu işlemi gerçekleştirebilirsin, İhtiyaten işlemi Nazım hesaplarda takip etmeni tavsiye ederim.

duran varlık kartı olan bir malzeme olduğu için tamir esnasında benim aktifimde görünmeyecek. 2-3 aylık bir tamir süreci. aktifimden de çıkmak geldiğinde tekrar almak istiyorum. anlatmakta biraz zor sanırım.

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Merhaba Mustarik,
Hariçte işleme rejimi kapsamında tamir için gönderilen sabit kıymetin bedelsiz olarak gönderilmesi ile ilgili söylediklerim, muhasebe tarafı için yapılması gerekenleri kapsıyordu.
Benim tercih ettiğim ve doğru bulduğum yöntem, Nazım hesap üzerinde takip edip nazım hesap ile oluşturulan muhasebe kaydı üzerinden sd belgesi düzenlemeden muhasebe belgesi aracılığıyla kdv siz ihracat faturası düzenleyip, sabit kıymetin değerinden birşeylerin eksilmesini sağlamadan, ihracat efaturası oluşturarak işinizi görebilmek diye düşünüyorum. Dışarıdan geri alındığında da tamir bedeli ve kdv sini duran varlıkta ek kart açıp giriş yapabilirsin. Aksi halde sabit kıymeti f-92 veya ABSO işlem kodu üzerinden belirlediğin bir hareket türü ile çıkış işlemi yaptığında sabit kıymet bedeli ve amortisman değerinden eksilme yapmadan çıkış yapman gerekir ki, bunun uyarlamasını denemelisin. Kanımca Muhasebe açısından doğru bir işlem olmaz. Konuyu mali bölüm ile görüşün ona göre hareket edin derim. Sabit kıymetler ticari mal gibi değildir. Uygulaması farklı olacaktır. Bulduğunuz ve uyguladığınız çözümü bizimle de paylaşırsanız sevinirim.

Mustarik

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP HR
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Ben F-92 den duran varlığı ihracatın istediği ( gümrükte sorun olmayacak bir tutar ) bir rakamdan satmış gibi gösterdim. geriye döndüğünde yeni kart açarak aktifime alacağım. zaten tamire gönderilen dv itfa olmuştu. ( nazım hesap tavsiyenizi değerlendireceğim)

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Tamam da amaç fatura oluşturmak. Sabit kıymet değerini düşürmek değil. Çünkü karşı taraftan sadece işçilik bedeli fatura edilecek. Böyle olunca sabit kıymetin değerini tekrar nasıl giriş yapacaksın merak ettim. Giriş yaparken amortismana da giriş yapman gerekir ki aksi halde sabit kıymetin net değeri yanlış olur. Müşavir gözü ile olayları değerlendirince sonrasında sorun yaşamamanız için uyarıyorum sadece. Tercih sizin zaten. Kolay gelsin. İyi çalışmalar.