Kapasite Planlaması

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
939
Çözümler
4
Tepki puanı
276
Puanları
63
Yaş
42
Konum
İzmir
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Planlama prosesinin bu aşamasında kapasite planlaması, en son talep planının sonucu olan anahtar işyerlerindeki orta/uzun dönemli kapasite yükünü gözden geçirmek için yürütülür. Orta/uzun dönemli planlama ufkunda, aşırı yük dönemlerinin belirlenmesi amacıyla haftalık veya aylık kapasite yükünün gözden geçirilmesi olağandır. Aşırı yükler tanımlanırsa, aşırı yükü kaldırmak için üretim planı değiştirilebilir veya gereken dönemlerdeki mevcut kapasiteyi arttırmak için aktiviteler gerçekleştirilir. Kapasite aşırı yükünü ortadan kaldırabilecek tipik aktiviteler şunlardır:
  • Aşırı yük zamanlarında işlemdeki vardiya programlarını değiştirerek işyerindeki kullanılabilir kapasiteyi artırmak
  • Alternatif işyerlerinde üretilebilen ürünler için iş planını/ürün versiyonunu değiştirmek
  • Harici tedarikçilerde fason üretim düzenlemek
  • Kullanılabilir kapasiteyi arttırmak için ek duran varlık satın almak

MİP her sipariş önerisi için başlangıç ve bitiş tarihleri sağlarken, kapasite planlaması her sipariş işlemini sipariş iş planı verilerinden alınan kapasite bilgisini kullanarak çizelgeler. İşyeri kullanımı ve kapasite aşırı yükleri bu planlamanın sonuçlarına bağlı olarak raporlanabilir. Aşırı yüklerin yeniden çizelgelenmesi doğrudan grafiksel planlama tablolarıyla gerçekleştirilebilir. Bu, grafiksel görüntüde sürükle ve bırak işlevinin kullanımıyla kolaylaştırılır.

Planlama prosesinin bu aşamasında kapasite planlaması, fiili müşteri siparişlerinin ve fazla üretim tahmini rakamlarının bileşimi sonucu ortaya çıkan anahtar işyerlerindeki kısa vadeli kapasite yükünü gözden geçirmek için yürütülür. Kısa vadeli planlama ufkunda, aşırı yük dönemlerini belirlemek için kapasite yükünün saat/dakika/saniye olarak gözden geçirilmesi olağandır. Aşırı yüklerin belirlenmesi durumunda, kapasite yükünü ‘uyarlamak’ ve uygulanabilir bir üretim planının hazır olduğunu garanti etmek için kapasite düzeyi belirleme kullanılır. İşyerlerinde tanımlanan ana veriler ve iş planı, üretim işlemlerinin saat/dakika/saniye düzeyinde ayrıntılı planlamasını destekler. Özel bir biçimde iş akışı terminlemesi, hazırlık ve işleme süresinden yararlanır. Fabrika takvimi üretim yerinin kullanılabileceği zamanları tanımlar. Sistem, üretim için gereken toplam zamanı hesaplayan formüller kullanır; toplam zamanı parti büyüklüğüne göre ölçeklendiren değişken formül ve zamanı parti büyüklüğünden bağımsız olarak sabitleyen sabit formül.

İşgücü ve makine kapasitesi kategorileri her işyerinde tanımlanabilir. ‘Kullanılabilir kapasite aralığı’ işyerinin kullanılabilirliğini tanımlamak için kullanılır ve planlı bir işyeri bakımını veya başka kesinti süresini yansıtmak için kullanılır. Kapasite planlama sorumlusuna sorumlu olduğu her işyerindeki yük durumunun bir görünümünü vermek için kullanılabilir kapasiteler ve kapasite ihtiyaçları karşılaştırılabilir.

Tüm kapasite değerlendirmeleri, dönem için birikmiş kapasite yüklerini gösterir. Kümüle kapasiteye genel bakışlar, özellikle işyeri darboğazlarına ilişkin önemli bilgiler sağlar.
 
Üst