YANITLANDI Malzeme Muhasebe Görünümündeki Değerleme Tipi varsayılan degeri

Konu Kategorisi
  1. Materials Management (MM)
Kullanıcı Değerlendirmesi
5.00 Oylama

Esraezmeci

Kayıtlı Üye
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP SD
Katılım Bölgesi
  1. Gaziantep
Merhaba
Malzeme Muhasebe Görünümündeki Değerleme Tipi varsayılan değeri ni "E" yapmak istiyorum default da E gelmesi için ne yapmaliyim.
Kontrol ettiğim ekranlar...

IMG_20181220_113115.jpg

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Merhaba
Malzeme Muhasebe Görünümündeki Değerleme Tipi varsayılan değeri ni "E" yapmak istiyorum default da E gelmesi için ne yapmaliyim.
Kontrol ettiğim ekranlar...

Selamlar,
Bu gibi adımlar standart işlem sürelerini kısaltsa da hatalara olanak tutar.
Siz daha önce oluşturulan bir malzemenin muhasebe bakımını yaparken malzeme değerleme tipi "E" gelsin derseniz, farklı olması gerekenleri değiştirmeyi unutabilirsiniz. Ayrıca süreci en başından ele almak gerekir.

Yani malzeme ilk oluşturulurken aşağıdaki adımları uygulamak gerek.

• Varsayılan değerler, yapılandırılmış profili ile mümkündür.
MMD1 işleminde bir profili oluşturabilirsiniz. Önce istediğiniz alanları profile dahil edersiniz, sonra bu alanların değerlerini tanımlarsınız.
MM01 ile bir malzeme yöneticisi yeni kodu oluştururken,profil seçimlerini tanımlarsa tüm bakım ekranları default olarak tanımlanan değerlere gelir..
  • M01 ile bir malzeme yöneticisi yeni kodu oluştururken, daha önce tüm verileri tamamlanmış bir kod üzerinden referans alarak kodu oluştursa yine sonradan giriş yaptığınız bir çok işlemi yapmazsınız.
  • MM17 yetkiniz var mı?
Saygılar.

Esraezmeci

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP SD
Katılım Bölgesi
  1. Gaziantep
Selamlar,
Bu gibi adımlar standart işlem sürelerini kısaltsa da hatalara olanak tutar.
Siz daha önce oluşturulan bir malzemenin muhasebe bakımını yaparken malzeme değerleme tipi "E" gelsin derseniz, farklı olması gerekenleri değiştirmeyi unutabilirsiniz. Ayrıca süreci en başından ele almak gerekir.

Yani malzeme ilk oluşturulurken aşağıdaki adımları uygulamak gerek.

• Varsayılan değerler, yapılandırılmış profili ile mümkündür.
MMD1 işleminde bir profili oluşturabilirsiniz. Önce istediğiniz alanları profile dahil edersiniz, sonra bu alanların değerlerini tanımlarsınız.
MM01 ile bir malzeme yöneticisi yeni kodu oluştururken,profil seçimlerini tanımlarsa tüm bakım ekranları default olarak tanımlanan değerlere gelir..
  • M01 ile bir malzeme yöneticisi yeni kodu oluştururken, daha önce tüm verileri tamamlanmış bir kod üzerinden referans alarak kodu oluştursa yine sonradan giriş yaptığınız bir çok işlemi yapmazsınız.
  • MM17 yetkiniz var mı?
Saygılar.
Merhaba ,
Öncelikle dönüş için teşekkürler.
Asıl sormak istediğim bir malzeme açarken x bir malzeme türü ile otomatik gelmesi idi. Bu yuZden size uyarlamadaki malzeme türü uyarlama ekran görüntüsünu ve değerleme uyarlamasinin görüntüsünü iletmisdim.
Ekran veya kullanıcı varyantı ile değilde farklı bir çözümü varmıdır.

Teşekkürler

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Merhaba,

Bu işin yöntemleri var tabii ki ama normal kullanıcıların yapabileceği bir değişiklik değil. Söylediğiniz alan bir Parameter id ye bağlı bir alan olsa idi kullanıcı bazında o alana bir değer atayıp o değerin standart olarak gelmesi sağlanabilirdi ki sizin istediğiniz Mal grubu bazında farklı değerler gelsin şeklinde bir istek sanırım. Bunun için user exitleri kullanmalısın. Aşağıda basit bir anlatım ile bunları nasıl yaptığımızı açıklamaya çalışacağım, lütfen bu işlemleri canlı sistemlerinizde denemeyiniz.

Sisteminizde mevcut bir ZFINDUSEREXIT programı var ise bunu se38 den çalıştırdığınızda karşınıza işlem kodu seçim ekranı geliyor.
Siz Malzeme yaratma ekranında bir işlemden bahsettiğiniz için MM01 işlem kodu yazıp yürütüyorsunuz. 3 exit buldum ben.

1545586373875.png
1545586404444.png

Yada SMOD işlem kodu ile Sap Enhancments ekranına gidip Arama ekranına MG* diyebilirsiniz.

1545586569259.png

İlk satırdaki MGA00001 'ı çift tıklıyoruz ve componentleri görüntülüyoruz, o component satırına da çift tıklıyoruz

1545586661740.png

Aşağıdaki gibi function programına gelmiş bulunmaktasınız, Bu function aktif değilse hiç kullanılmamıştır.
ZXMG0U02 satırına çift tıklıyoruz, yok ise yaratmamızı söylüyor kabul edip yaratıyoruz.

1545586740304.png

Aşağıdaki örnek resimde biz farklı şekillerde program parçacıkları eklemişiz,
Sizde bu bölüme nasıl bir yapı oluşturmak istiyorsanız kodlayacaksınız, böylece
isterseniz değerleme tipi sadece bazı kullanıcılar malzeme yaratırken de sağlanablir.

1545586910910.png

Ben örnek bir kodlama yapacağım fakat bu sizin sisteminizde daha farklı kurgulanmak istenebilir,
örneğe göre değişiklik yapabilirsiniz.

*-----------------------------------------------------------------------
*Bazı malzeme türleri için MBEW-BWTTY için default 'E' bilgisinin
* getirilmesi kontrolü....
IF WMARA-MTART = 'BKOM' .
IF WMBEW-MATNR(2) = 'BK' .
IF WMBEW-BKLAS NE '6000' .
WMBEW-BWTTY = 'E' .
ENDIF .
ENDIF .
ENDIF .

Esraezmeci

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP SD
Katılım Bölgesi
  1. Gaziantep
Merhaba,

Bu işin yöntemleri var tabii ki ama normal kullanıcıların yapabileceği bir değişiklik değil. Söylediğiniz alan bir Parameter id ye bağlı bir alan olsa idi kullanıcı bazında o alana bir değer atayıp o değerin standart olarak gelmesi sağlanabilirdi ki sizin istediğiniz Mal grubu bazında farklı değerler gelsin şeklinde bir istek sanırım. Bunun için user exitleri kullanmalısın. Aşağıda basit bir anlatım ile bunları nasıl yaptığımızı açıklamaya çalışacağım, lütfen bu işlemleri canlı sistemlerinizde denemeyiniz.

Sisteminizde mevcut bir ZFINDUSEREXIT programı var ise bunu se38 den çalıştırdığınızda karşınıza işlem kodu seçim ekranı geliyor.
Siz Malzeme yaratma ekranında bir işlemden bahsettiğiniz için MM01 işlem kodu yazıp yürütüyorsunuz. 3 exit buldum ben.

Ekli dosyayı görüntüle 7638 Ekli dosyayı görüntüle 7640

Yada SMOD işlem kodu ile Sap Enhancments ekranına gidip Arama ekranına MG* diyebilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 7641

İlk satırdaki MGA00001 'ı çift tıklıyoruz ve componentleri görüntülüyoruz, o component satırına da çift tıklıyoruz

Ekli dosyayı görüntüle 7643

Aşağıdaki gibi function programına gelmiş bulunmaktasınız, Bu function aktif değilse hiç kullanılmamıştır.
ZXMG0U02 satırına çift tıklıyoruz, yok ise yaratmamızı söylüyor kabul edip yaratıyoruz.

Ekli dosyayı görüntüle 7644

Aşağıdaki örnek resimde biz farklı şekillerde program parçacıkları eklemişiz,
Sizde bu bölüme nasıl bir yapı oluşturmak istiyorsanız kodlayacaksınız, böylece
isterseniz değerleme tipi sadece bazı kullanıcılar malzeme yaratırken de sağlanablir.

Ekli dosyayı görüntüle 7645

Ben örnek bir kodlama yapacağım fakat bu sizin sisteminizde daha farklı kurgulanmak istenebilir,
örneğe göre değişiklik yapabilirsiniz.

*Bazı malzeme türleri için MBEW-BWTTY için default 'E' bilgisinin
* getirilmesi kontrolü....
IF WMARA-MTART = 'BKOM' .
IF WMBEW-MATNR(2) = 'BK' .
IF WMBEW-BKLAS NE '6000' .
WMBEW-BWTTY = 'E' .
ENDIF .
ENDIF .
ENDIF .
Açıklama ve sarf edilen emek için çok teşekkürler evet ben developer değilim ama irtibata geçtiğini arkadaşlar bu bilgilerden yararlandi.
Sorum cevaplandi.

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Yardım edebildiğime sevindim, iyi çalışmalar dilerim.