BİLGİ Mühendislik Bakış Açısıyla Sap

FERcort

Kayıtlı Üye
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP PP
SAP, merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa ' nın en büyük yazılım şirketidir. 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından SAP adı altında kurulmuştur. SAP, standart iş uygulama yazılımlarının bir numaralı satıcısı ve dünyanın üçüncü büyük yazılım tedarikçisi konumundadır.

SAP_Locations_Walldorf_2012_014.jpg.adapt.1024_580.false.false.false.false.jpg

SAP, endüstriyel çözümleri, destek ve bakım hizmetleri, eğitim, yazılım geliştirme, araştrma /geliştirme ve iş ortakları ile şirketlerin iş süreçlerinin yönlendirilmesine yardımcı olmaktadır. SAP, pek çok sistem modülünden (SCM,CRM, ERP v.b.) endüstriyel çözümlerden teknoloji ve platformlardan oluşmaktadır.

TEMEL SAP ERP YAPISI

Kurumsal kaynak planlaması anlam olarak, işletmenin tüm kaynaklarının birleştirilip, verimli olarak kullanılması için tasarlanmış sistemlere denilmektedir. ERP sistemleri, bir işletmenin iş alanında ya da ismine bakmadan, işletmenin tüm temel işlemlerini kendi yapısı altında toplayabilir.

SAP ERP işlevselliği ile şirketlerin çoğu süreçlerin sistem üzerinde uygulanabilir hale gelmektedir. Genellikle,

• Malzeme Yönetimi (MM),
  • Finansal Muhasebe (FI),
  • Satış ve Dağıtım (SD),
  • Üretim Planlama (PP),
  • Maliyet Muhasebesi (CO),
  • Depo Yönetimi (WM),
  • İnsan Kaynakları (IK) şirketlerin temel işlevselliği ile uygulamalarını yürütecek modüller barındırmaktadır.
Üçüncü yada dördüncü parti modüllerden de söz edilecek olursak,

• Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM),
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM),
  • Tedarik İlişkileri Yönetimi (SRM)
yazılımlar sunulmaktadır.

Çözüm
NEDEN ERP Öğrenmeliyim ? | NEDEN SAP Öğrenmeliyim ?

Konudan konuya belki de atlayacağım lakin görüş açımızın daha da genişlemesini istediğim için konuyla ilişkili farklı bir şeyden söz etmek istiyorum, hedef maliyetleme.

Hedef maliyetleme, bir ürünün yaşam döneminde bütün üretim maliyetlerini düşürmek için kullanılan bir maliyet azaltma tekniğidir.Hedef maliyetleme yönteminin amacı, arzu edilen kârı sağlayacak üretim sürecini oluşturmaktır.

A. Japonya Hedef Maliyetleme

Kobe Üniversitesinin 1991-1992 yılları arasında Japonya da yaptığı ampirik bir çalışmanın sonuçlarını dile getireceğim. 700 üzerinde iş yeri ile görüşmesi neticesinde %26 sı görüşmeyi kabul etmiş ve...

FERcort

Kayıtlı Üye
  1. SAP PP
SAP ERP BÖLÜMLERİ

Temel olarak 3 kategoriye alınmaktadır: Muhasebe, İnsan Kaynakları ve Lojistiktir.

Lojistik Modülü kapsamında ;

• Malzeme Yönetimi ve Depo Yönetimi,
  • Satış ve Dağıtım,
  • Üretim Planlama ve Kontrol,
  • Bakım ve Onarım, Kalite Yönetimi ve Servis Yönetim Süreçleri.

Maliyet Muhasebesi Modülü kapsamında;

• Masraf Yeri Muhasebesi,
  • Kar Merkezi Muhasebesi,
  • Karlılık Analizi ve Ürün Maliyetlendirme Süreçleri.
Finansal Modüller kapsamında ;

• Defteri Kebir Muhasebesi,
  • Satıcılar Muhasebesi,
  • Nakit Yönetimi,
  • Yatırım Yönetimi.
İnsan Kaynakları Modülleri kapsamında ;

• Personel idaresi ve Organizasyon Yönetimi,
  • Zaman Yönetimi,
  • Bordro ve Eğitim Yönetimi süreçleri gelişmiş entegre uygulamalardır.

FERcort

Kayıtlı Üye
  1. SAP PP
SAP ERP SİSTEMİNDE ÜRETİM PLANLAMA ve KONTROL

ÜRETİM PLANLAMA ve KONTROL NEDİR?

Belirli bir ürünün gelecekte ne zaman ve ne kadar talep edileceğini belirlemek ve buradan hareketle ihtiyaç duyulacak üretim faktörlerinin zaman, miktar ve nitelikler yönünden planlamasıdır. Üretim Planlama SAP sisteminin ana parçalarından biridir. SAP PP modülü olarak bilinmektedir. Üretim planlama organizasyonlarından şema olarak bahsedecek olursak,

%C3%9Cretim+Planlama+Kontrol.jpg

işleyiş görülmektedir. Üretim Planlama ve Kontrol yapısal olarak ta yukarıda grafik gibi karmaşıktır. Ne kadar da internet elimizin altında olsa da, bir kitabınız olsun derim.

Mezun olduğum okulun hocası Emin GÜNDOĞAR 'ın yazığı kitabı şiddetle tavsiye ederim, çünkü kendisi ERP programı yazdığından Üretim Planlama kitabını ona yönelik kaleme almıştır. Kitabın görüntüsünü de alta koyuyorum ki gördüğünüz zaman en azından inceleme fırsatınız olsun.

nobelyayin_com_14464.jpg

(26.10.2017 tarihi itibariyle 25,00 TL idi.)

Son düzenleme:

FERcort

Kayıtlı Üye
  1. SAP PP
PİYASADAKİ ERP YAZILIMLARI ve KENDİ YAZILIM UYGULAMASI

Piyasa da gün geçtikçe bir çok ERP yazılımarı yer almakta ve yer almaya da devam edecektir. Lakin her ne kadar yazılımlar çoğalsa da sistem iç yapıları asla değişmezler, bu kategori bazında yukarıda bahsetmiştim. Tekrar değinecek olursam, Muhassebe, İnsan Kaynakları, Finansal, Tedarik 'tir.

Gelelim ERP Yazılımının kendimizin yapılabilirliğine ;

661 satır C++ kodla sadece ERP programında bir kaç şey yapabildim. Burada şunu göstermek istedim, aşırı meşaketli. Mühendislerin kullandığı meşhur bir deyimle açıklayayım :D Amerikayı tekrar keşfetmenin anlamı yok, zaten keşfedildi.

EyyJpZ.jpg

YOObWZ.jpg

LOO31o.jpg

1GGdMN.jpg

Sanırım kendim bir şey yapmaktan sa SAP programını öğrenip ABAP ile alt program yazmak daha mantıklı gelmesidir.

Son düzenleme:

FERcort

Kayıtlı Üye
  1. SAP PP
NEDEN ERP Öğrenmeliyim ? | NEDEN SAP Öğrenmeliyim ?

Konudan konuya belki de atlayacağım lakin görüş açımızın daha da genişlemesini istediğim için konuyla ilişkili farklı bir şeyden söz etmek istiyorum, hedef maliyetleme.

Hedef maliyetleme, bir ürünün yaşam döneminde bütün üretim maliyetlerini düşürmek için kullanılan bir maliyet azaltma tekniğidir.Hedef maliyetleme yönteminin amacı, arzu edilen kârı sağlayacak üretim sürecini oluşturmaktır.

A. Japonya Hedef Maliyetleme

Kobe Üniversitesinin 1991-1992 yılları arasında Japonya da yaptığı ampirik bir çalışmanın sonuçlarını dile getireceğim. 700 üzerinde iş yeri ile görüşmesi neticesinde %26 sı görüşmeyi kabul etmiş ve 182 'si anket sonuçlarını doldurup üniversiteye neticelendirmiş. Gelelim sonuçlara ;

Sektörler | Hedef Maliyetleme Yapılma Oranı
Otomobil %100
Elektronik %89
Makine %83
Hassas Mekanik %75
Tekstil %67
Kimya %31
Gıda %29
Kağıt %0

B. Amerika 'da Hedef Maliyetleme

Fortune dergisinin yapmış olduğu bir anket çalışma yapmış ve bazı Japon firmalarına benzer dar kapsamda teknikler uyguladıklarını görmüşlerdir. Amerika 'da faaliyet tabanlı bir maliyetleme hesaplansa da zaman içinde Japon tekniklerinin kullanarak harmanlanmaya çalışıldığı gözlenmiştir.

C. Almanya 'da Hedef Maliyetleme

Almanya 'daki uygulama temsilcileri ile ( Gaiser ) hedef maliyetlendirme uygulamaları yazıları göz attığımda, hedef maliyetleme uygulamalarının uzun bir zamandır yapıldığını ve hedef maliyetleme tanımlamalarının yapıldığını görülmektedir.

Merakla Türkiye 'yi bekliyorsunuzdur :D farkındayım,

Hedef Maliyetleme bilinmiyor. Çoğu firma farkında bile değil. TEZ konum olduğundan bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen özel mesaj atarsa Tez çalışmamı gönderirim.

Hedef Maliyetleme ve ERP arasında ne varda anlatma gereği duydum. İkisi de planlama olduğundan bilmenizi istedim. Firma gelecek dönem de ne kadar kar edeceğini nasıl planlama yapacağını bilmek ister. Bunu artık firmalar artık yazılımsal kaynaklar kullanarak dile getiriyorlar.

Türkiye 'nin en büyük 500 firması ERP yazılımı kullanıyorsa ve altında kullanmaya zorluyorsa, evet, evet, resmen zorluyor çünkü entegre kapsamında tedarikçisinin de olmasını zorunlu kılıyor.

Son düzenleme:
Çözüm