BİLGİ SAP Bakım Modülünde Arıza Bakım Süreci

Bilgi Kaynak Erişimi
SAPOfis.com
Konu Kategorisi
  1. Plant Maintenance (PM)
Kullanıcı Değerlendirmesi
5.00 Oylama

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Bu eğitim, SAP PM eğitimimizin bir parçasıdır ve SAP arıza bakım sürecinden bahseder . SAP'deki üretimi normale döndürmek için ekipman arızasını ve bakım işlemlerinin prensiplerini nasıl çözeceğinizi öğreneceksiniz. Açıklamamız, bir bildirim oluşturulmasından sipariş oluşturma ve sonraki işlemlere kadar bir örnekle gösterilecektir.

Arıza, ekipman kesintileri olarak tanımlanır ve bakım ekibinden anında müdahale ve işlem yapılması gerekir.
SAP arıza bakım süreci, durumu düzeltmek ve ekipmanı işletim durumuna getirmek için bir süreçtir. Ekipmanın hala en uygun koşulda çalışmadığı ve planlanıp yapılabilen çok daha fazla bakıma ihtiyaç duyulması durumunda mümkündür.

SAP arıza bakım süreci aşağıdaki koşullarda gereklidir:

• Ekipman arızalı ise
  • Teknik ekipman istenen verimi vermediğinde (üretim verimliliğinin etkilenmesi durumunda)
SAP, sisteminde standart bir SAP arıza bakım sürecini tanımlıdır. Bununla birlikte, standart süreçte (özelleştirme ile) iş ihtiyaçlarına göre değişiklik yapmak mümkündür. SAP arıza bakım sürecinin akışına bir bakalım.

1538162685593.png

Burada bir bildirim, raporlama ve analiz için tüm bilgileri içerirken, bir sipariş, maliyetleri ve mal hareket ayrıntılarını içerir.
Sipariş ve bildirim oluşturma ve bağlanmanın önerildiği bakım işlemlerinden biridir.

Şimdi, SAP arıza bakım sürecinin önemli adımlarına karşılık gelen SAP belgelerinin nasıl oluşturulacağını ele alalım.

Bildirim Oluşturma
Bir üretim teknisyeni tarafından bir arıza bildirilir bildirilmez , SAP sisteminde Tip M2'nin PM (Fabrika Bakım) bildirimi oluşturulur. M2 (Arıza raporu), standart SAP'de arıza bakımı için tanımlanan bir bildirim türüdür. Ancak, iş gereksinimlerine göre özel bildirim türleri oluşturabilirsiniz. Bildirimler raporlama ve analiz için kullanılır ve ayrıca SAP arıza bakım süreci durumunda da başlangıç noktalarıdır.

TCode: IW21
Menü:Logistics > Plant Maintenance > Maintenance Processing > Notification > Create (General)

Bildirim, arıza ile ilgili bilgileri içerir. Ekipmanla bağlantılıdır ve hiyerarşik olarak bağlıysa, otomatik olarak işlevsel konum bilgisini de alır. Ekipman, bir üretim tesisi üzerinde kullanılan bir makine veya araçtır.

1538163132063.png

Yeni bir PM bildirimi oluşturmak için, IW21 işlemini başlatın . Bu işlemin ilk ekranında M1 veya M2 bildirim tipini girin . Mevcut bir bildirimi referans olarak kullanmak da mümkündür.

Bir referans bildirimi belirtirseniz, yeni bildirim mevcut bildirimden bilgi kopyalar. Ardından, ilerlemek için klavyede Enter düğmesine tıklayın . SAP sistemi sizi bir sonraki ekrana götürecektir.

Bildirim türü M1 genellikle bakım talepleri içindir. Ancak, iş bu bildirim türünü SAP arıza bakım sürecinin bir parçası olarak kullanmaya karar verebilir. Bu durumda, iş kullanıcılarının, arıza onay kutusunun seçildiğinden ve bildirim türünün PM02 sipariş türüyle bağlantılı olduğundan emin olmaları gerekir . Ekipmanın bozulması ve değişim gerektirmesi durumu işlemi için M2 bildirim tipinin kullanılması tavsiye edilir.

Liste Düzenleme ve Bakım Siparişi Oluşturma

TCode:IW28
Menü: Logistics > Plant Maintenance > Maintenance Processing > Notification > List Editing

Bu işlem planlamacılar tarafından kullanılır. Durum, seçim girişi, öncelik vb. Temelli açık bildirimlerin bir listesini sağlayacaktır.
Bir planlayıcı kendisine atanan bildirimlerin bir listesini bulabilir. Listeyi almak için IW28 işlem kodunu yazın yürütün ve gerekli seçim kriterlerini girin.

1538163635853.png

Raporu almak için, örneğin tarih aralığı, durum, ekipman, fonksiyonel konumlar, başlangıç tarihi, sorumlu kişi vb. Ayrıntıları almak için farklı seçim girin ve çıkışı almak için yürütme düğmesine (F8) tıklayın.

Bildirimi seçin ve aşağıda vurgulanan bir sıraya dönüştürün. Sipariş tipi, özelleştirmede tanımlanan bildirim türü ve sipariş türü ilişkisine göre seçilecektir.

1538163728114.png

Alanların çoğu bildirimde kopyalanacaktır, ancak diğer bazı alanları da tanımlayabilirsiniz.

1538163783267.png

Priority/Öncelik: Bakım planlayıcısı tarafından kararlaştırılır ve bakım ekibinin çalışmalarını buna göre planlamasına yardımcı olur.

SystCond:
Eğer üretim durmuşsa “Operasyonda değil” seçebilirsiniz. Ekipman fabrika bakımında bir üretim iş merkezi ile bağlantılıysa ve herhangi bir sipariş bu sistem koşuluna sahipse , üretimdeki mevcut kapasite sipariş başlangıcından sipariş bitişine sıfıra ayarlanacaktır. PP ve PM modülleri arasında entegrasyonun bir örneğidir .
Alternatif olarak, IW34 işlemiyle bir sipariş de oluşturulabilir .

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Bildirim Siparişi Yaratın

TCode: IW34 – Order for notification
Menü: Logistics > Plant Maintenance > Maintenance Processing > Order > Create (Special) > Order for notification

1538165225788.png

IW34 işlemini başlatın ve PM02 , öncelik, bildirim numarası ve fabrika tipini girin .
Referans sipariş numarası kullanmak da mümkündür. İçeriği referans siparişinden kopyalar. Bir sonraki ekrana geçmek için Enter düğmesine tıklayın .

1538165317366.png

1538165348363.png

Burada Operasyon sekmesine tıklayın.

1538165400008.png

İşlem sekmesi, bakım işlemi sırasında gerçekleştirilecek işlemler ile ilgili ayrıntıları içerir. Bir operasyon ayrıca, bir iş merkezinde tanımlanmış faaliyet türü ve maliyet merkezine dayalı planlı maliyet hesaplamanın esası olacak planlı süreyi de içerir. Bu, ekipman veya fonksiyonel konum görev listesinden varsayılandır. Sırayla genel görev listesini de kabul etmek mümkündür.

Bakım sırasında yedek parça gerekiyorsa Bileşenler/Components sekmesine tıklayın . Bir rezervasyon (stok bileşeni) ve satınalma talebi (harici olarak tedarik edilen malzemeler) üretecektir.

1538165460913.png

Bileşenler sekmesi, bakım işlemi sırasında gerekli olacak yedek parça bilgilerini içerir. Siparişin serbest bırakılması üzerine, yedek parçalar planlı bir şekilde rezervasyonla tüketilebilir. Yedek parçaların tüketimi, bakım siparişindeki gerçek maliyeti güncelleyecektir. Bir bileşen harici olarak tedarik edildiyse, öğe kategorisi N olacaktır ve siparişin yayınlanmasıyla ilgili bir satın alma talebi oluşturacaktır.

Sipariş numarasını ve daha fazla işleme oluşturmak için Kaydet düğmesine tıklayın .

1538165546665.png

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Bakım Siparişi İşleme/Değiştirme

TCode: IW32 – Change
Menü: Logistics > Plant Maintenance > Maintenance Processing > Order > Change

IW32 işlemini çalıştırın, sipariş numarasını girin ve Enter düğmesine basın.

1538165951523.png

Değişiklik modu, ilk oluşturma sırasında yapılmazsa siparişi serbest bırakmak için kullanılabilir. Sipariş, REL durumuyla güncellenecektir.
Aşağıda vurgulandığı gibi siparişi serbest bırakmak için yeşil bayrağı tıklayın.

1538166070582.png

Planlanan maliyetleri görmek için Maliyetler sekmesini tıklayın .

1538166108028.png

Planlanan maliyetler, planlanan faaliyet maliyeti, diğer çeşitli genel masraflar ile birlikte planlanan yedek parça maliyetinden oluşmaktadır. Etkinlik onayı ve yedek parça tüketimi gerçekleşmişse, gerçek tüketim değeri de yansıtılacaktır. Farklı maliyet merkezi ile ilgili ayrıntıların ayrıntılarını almak için farklı navigasyon seçenekleri vardır.

PM düzenindeki değişiklikleri kaydetmek için Kaydet düğmesine tıklayın

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Bakım Siparişi Onayı
Her çalışma için bir siparişte onaylama yapılmalıdır, bu her çalışma merkezi anlamına gelir. Ekipman tamiri başlar başlamaz, arızaları gidermek ve tekrar üretime başlamak için onaylama yapılabilir. Arıza bakım sırasında, ekipmanın tam çalışma koşullarına geri getirilmediği ve daha sonra planlanabilecek ve düzeltici bakım olarak yapılabilecek daha fazla tamir ihtiyacı olduğu durumlarda mümkündür.

Kısmi veya nihai bir onay olabilir:

• Kısmi - bazı çalışmalar yapıldı, ancak hala iş kaldı.
  • Final - tüm işler bitti.
TCode: IW41
Menü: Logistics > Plant Maintenance > Maintenance Processing > Completion Confirmation > Entry > Individual time confirmation

1538325974628.png

W41 işlemini çalıştırın, sipariş numarasını girin ve bir sonraki ekrana geçmek için Enter düğmesine basın .

Onayın yapılacağı işlemi seçin ve işlem onay düğmesine tıklayın.

1538326058702.png

Bakım Siparişi ve Bildirimin Teknik Olarak Tamamlanması

Ekipman onarıldıktan ve üretim geri yüklendikten sonra, sipariş ve bildirimin kapatılması gerekir. Analiz ve raporlama için bildirimdeki nedenleri, hasar kodlarını tanımlayabilirsiniz. IW32 işlemini çalıştırın, sipariş numarasını girin ve daha sonra tanımlandığı gibi sipariş başlığı ekranına gitmek için Enter düğmesine basın.

Aşağıdaki ekran üzerinde gösterilen (üst menüden) işlemi tamamlayınız.

1538326234000.png

Bu, SAP arıza bakım işlemini tamamlar. Bununla birlikte, iş tamamlama ve siparişlere ve bildirimlere bir silme bayrağının ayarlanması, ilgili süreçlere fırsat buldukça devam edeceğiz.

Bu konu anlatımda SAP Bakım modülü arıza prosesini ele almaya çalıştık umarım kullanıcılara faydalı olur.

Saygılar.

BYKARA

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP SD
  5. SAP QM
  6. SAP PS
  7. SAP WM
Katılım Bölgesi
  1. Ankara
PM Süreci evet baştan sona çevirilmiş emeğinize sağlık.
Harici bakım onarım sürecini de ele alabilir misiniz? // oto. açılan sat ve genel sürecini merak ediyorum.

"örnek bir motorun veya rulmanın dışarda bir servis de yapılıp gelmesi olabilir."

Anarchx

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. Kocaeli
Merhaba Övünç Bey,
Bilgiler için teşekkür ederiz. Bir şey dikkatimi çekti. Eğitimin başında bildirimi teknisyenin yaptığından bahsetmişsiniz. Burada bir gariplik var gibi. Bildirimi ekipman kullanıcısı/sahibi yapmaz mı?
Teşekkürler.

Anarchx

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. Kocaeli
BYKARA, Manuel oluşturulan siparişlerde oto. sat olabilir mi bundan çok emin değilim ancak otomatik açılan planlı bakım siparişlerinde eğer dış servis çağıracaksak otomatik sat kullanıyoruz. Yani bakımın günü geldiğinde sistem sipariş yaratıp içine sat açıyor.

Dilim döndüğünce ben yardımcı olmaya çalışayım. Firmalarda farklı süreçler olabilir bizde durum şu şekilde;
Sipariş İşlem sırasından denetim anahtarını pm02 seçiyoruz
1538464942167.png

1538465032081.png

Satın alma talep metnini yazıyoruz, eklemek istediğimiz notları uzun metne yazıyoruz(bu satın alma talep ekranında kalem metnine düşüyor)
1538465089074.png

Entera bastığımızda talep bilgi ekranı geliyor, gerekli alanları dolduruyoruz.

1538465143222.png

BYKARA

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP SD
  5. SAP QM
  6. SAP PS
  7. SAP WM
Katılım Bölgesi
  1. Ankara
BYKARA, Manuel oluşturulan siparişlerde oto. sat olabilir mi bundan çok emin değilim ancak otomatik açılan planlı bakım siparişlerinde eğer dış servis çağıracaksak otomatik sat kullanıyoruz. Yani bakımın günü geldiğinde sistem sipariş yaratıp içine sat açıyor.

Dilim döndüğünce ben yardımcı olmaya çalışayım. Firmalarda farklı süreçler olabilir bizde durum şu şekilde;
Sipariş İşlem sırasından denetim anahtarını pm02 seçiyoruz
Ekli dosyayı görüntüle 7093

Ekli dosyayı görüntüle 7094

Satın alma talep metnini yazıyoruz, eklemek istediğimiz notları uzun metne yazıyoruz(bu satın alma talep ekranında kalem metnine düşüyor)
Ekli dosyayı görüntüle 7095

Entera bastığımızda talep bilgi ekranı geliyor, gerekli alanları dolduruyoruz.

Ekli dosyayı görüntüle 7096
Anlatım ve örnekleme için teşekkürler,
evet sipariş de kalem bazında denetim anahtarı ile çözümlenebiliyor olduğu gördüm bende, denetim anahtarı uyarlamaları ile birlikte test ve canlı sistemlerde uygulamaya geçirdim.

RECEP ULUDAG

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP QM
  5. SAP PS
  6. SAP WM
  7. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. Bursa
Merhaba.
Siparişin serbest bırakılma saatini rapor olarak çekmek istiyorum, hangi kod ile verilere ulaşa bilirim.
Not: Yeşil bayrağa basılma saati.
Teşekkürler.

lanu27

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP FI
  5. SAP SD
  6. SAP HR
  7. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. Gaziantep
Merhaba övünç bey PM modülünden işyeri bazında duruş raporu nasıl alabilirim.