SAP Dış Ticaret Modülü

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Dış Ticaret Modülü;ithalat, ihracat ve teşvik işlemlerinizi daha kolay ve etkin bir şekilde yapabilmenize imkan tanır. Dış Ticaret kapsamındaki lojistik, mali ve teşvik fonksiyonları şöyle sıralayabiliriz:

Lojistik Fonksiyonlar
Anlık olarak malların Gümrük/Fiktif, Yoldaki ve Depo Stok Takibi
Gümrük ve çekiliş işlemlerinin detaylı takip edilebilmesi
Ambalajlama ve sevkiyat öğesi (konteyner) işlemleri
Araçların fiili ve planlı kalkış-varış tarihlerinin işlenmesi
Araçların line ve rota bilgisinin takibi
Inspektör (Kalite Kontrol) planlaması
Belirlenen muhataplara e-mail ile bilgilendirme
İhracat ve ithalat ilişkin dokümantasyon yapılabilmesi

Mali Fonksiyonlar
İhraç edilen malların gümrük hattını geçiş tarihine göre, muhasebede baz alınacak fiili ihracat tarihinin kontrolü
Planlanan ve gerçekleşen sigorta, navlun ve diğer gümrük masraflarının fatura kontrolü
Kredi Yönetimi ile entegre Akreditif takibi
Türk mevzuatına uygun ithalat ödeme ve avans işlemleri
Tedarik Yan masraflarının detaylı takibi
Ödeme/fiili ithalat gerçekleşmeden, oluşan ithalat masraflarının sisteme girilebilmesi
İthal mevzuata ilişkin kur değerlemesi
İthal dosya maliyetlerinin detaylı hesaplanması

Teşvik işlemleri
Teşvik Dosyası Açma ve Kapama işlemi
Teşvik durumları, bakiyeleri ve raporlaması
Beyanname-Teşvik eşleştirmesi
İthal ve ihraç işlemlerinde otomatik Teşvik dosyası ilişkisi kurulması

pomak43

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP HR
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
merhaba ,yardımcı olabilir misiniz

Yeni kullanıcıyım.
02.11.2018 tarihli ihracat faturası kestim.SAP a kayıt ettim , muhasebede gördüm diyelim.
VEDOP Fiili çıkış tarihi muhtemelen 7 Aralık olacak diyelim.
Ve benim faturayı 02.11.2018 den çıkarıp 7 Aralığa girmem gerekecek mevzuat açısından.
Ama 02.11.2018 kaydı üzerinden vade takibi yapıyorum ve ödemeyi bu kayda göre F+15 17.11.2018 tarihinde almak istiyorum.

SAP danışmanı ya 02.11.2018 tarihine girersin , ya da fiili çıkış tarihi olan 07.12.2018 tarihine kadar faturayı askıda bekletip o tarihte kayda alabilirsin der.

Ara çözüm var mıdır (SAP LOGON 740)
Teşekkürler.

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Merhabalar,
Faturayı fiziki mal çıkışı tarhine kadar bekletip kesmeniz ve sistemde açıklama alanında bunu not olarak eklemeniz daha doğru olur.

Ek olarak yıllık mali denetimlerde de karşınıza çıkarsa açıklama yapmanız açısından not düşmeniz fayda sağlar.

İyi çalışmalar.

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Merhaba Pomak43,

Gerçekten reel bir sistemdeki en temel sorunlardan biri. Faturayı Sd modülünden kesip, çıktıyı oluşturup beyannameyi buna göre oluşturmak zorundasınız. Fakat Faturanın muhasebe kaydını Beyannamenin kapandığı kısaca herkesin bildiği VEDOP tarihinde kayıtlara girmek zorundasınız ki zaten faturayı ve muhasebe belgesini oluşturdunuz, beyannameye de bu bilgiyi eklediniz. sistemdeki belgeyi iptal etmeniz ve tekrar başka bir tarihe girmeniz mümkün değil, çünkü bu belge vergi kayıtlarına girmiş bulunmakta. Hele ki konu efatura sistemine geçtikten sonra daha karmaşıklaştı ki, eskiden kağıt kesilen faturalarda iptal et, eskisini al, yenisini ver şeklinde karşılıklı bir muhasebeleşme söz konusu idi. şimdi fatura gib üzerinden gidiyor ve kayıtlara alınmak durumunda.

Tüm danışmanlar da size söylendiği gibi söyler, muhasebe belgesini hemen oluşturmayın, vedop kapandığı tarihte kayıtlara alın şeklinde. Biz nasıl uyguluyoruz, söyleyeyim. Fatura ve muhasebe belgesini oluşturuyoruz. bu belgeler sistemde ve cari hesabında gözüküyor, buna göre satışlar yada cari raporlar düzgün alınıyor. Kdv dönemi geldiğinde, ilgili ayda beyannamesi kapanmış olanları tespit edip bunların muhasebe belgelerini iptal edip yeni tarihde muhasebe belge oluşturuyoruz. Böylece. faturası 02.11 muhasebe belgesi 17.11 şeklinde oluşmuş oluyor, Yada faturası 11. ay Muhasebe belgesi 12. ay olabiliyor. Muhasebe kayıtlarına ve vergi işlemlerine 12. ayda dahil olmuş oluyor. Satış belge tarihçesine baktığınızda da tüm ilişkiyi görebiliyorsunuz.

Aşağıdaki örnekte 07.01.2020 tarihine kaydedilen fatura sonradan muhasebe belgesi iptal edilip yeniden 13.01.2020 tarihine girilmiştir.
Biz bu şekilde takip ediyoruz. ara programlar ve değişikler benim çözümüm ama açıkçası genel kullanımda bu sorunu arkadaşlar nasıl çözümlediler merak ediyorum aslında. Bilgi paylaşanlara şimdiden çok teşekkür ederim.

1593671396498.png

1593671499382.png

1593671638287.png