- Katılım
- 8 Eki 2016
- Mesajlar
- 939
- Çözümler
- 4
- Tepki puanı
- 276
- Puanları
- 63
- Yaş
- 42
- Konum
- İzmir
- Web Sitesi
- sapforo.com
- Kullandığınız SAP Modülleri
-
- SAP MM
- SAP PP
- SAP FI
- SAP QM
- Katılım Bölgesi
-
- İzmir
Öncelikle doğrulama işleminin amacı ile başlamak gerekir ise, SAP sisteminde kod yazmadan kontrol yapabilmek ve kullanıcıyı gerekli durumlarda uyarmak için kullanılan yapıdır. Sistemde yapılan kayıtların tutarlılığının sağlanabilmesi için, sistemde ihtiyaçlara bağlı olarak koyulan bu kontroller kullanıcıların istenmeyen şekilde girilen kayıtlarını engellemek, uyarılar ile bu yanlış bilgilerin düzeltilmesini sağlamaktadır.
Yeni bir doğrulama oluşturmak için yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir.
İşlem Kodu : OB28
Menü Yolu : GGB0 işlem kodu üzerinden sistemdeki tüm doğrulamalar görülebilir.
Doğrulamalar hakkında bilinmesi gereken diğer konular ise, doğrulamaların şirket bazlı yapılmasıdır.
Üç farklı doğrulama tipi bulunmaktadır.
- 0001 Belge Başlığı : Belge başlık verilerine ait BKPF tablosuna koyulacak kontroller için kullanılır.
- 0002 Belge Kalemi : Belge kalem verisine ait BSEG tablosuna koyulacak kontroller için kullanılır.
- 0003 Eksiksiz Belge : Tüm belge ayarlarını kontrol etmek için kullanılır.
BELGE BAŞLIĞI DOĞRULAMALARI
Belge başlığından kasıt BKPF tablosunda yer alan alanlara ait kontrollerdir. Yani F-02 veya FB01 ekranından girilen bir muhasebe fişinin üst tarafında bulunan alanların kontrolü için kullanılır.
Bu doğrulamayı bir örnek üzerinden anlatmak daha anlaşılır olacaktır.
Örneğimizde, sisteme girilen bir satınalma faturasının Belge Tarihi ile Kayıt Tarihinin aynı olması için doğrulama yapacağız.
Öncelikle OB28 menüsü üzerinden, doğrulamanın çalışmasını istediğimiz şirket kodunu ve doğrulama türünü 0001 olarak seçmemiz gerekmektedir.
Bu şekilde doğrulama kaydımızın çalışacağı şirket kodunu belirledikten sonra, doğrulama içerisinde oluşturmamız gereken adım tanımlamasını yapmamız gerekmektedir.
Bunun için yukarıda oluşturduğumuz satıra çift tıklayarak aşağıdaki ekran görüntüsü açılır ve adım alanında gerekli kontrol tanımlamaları gerçekleştirilir.
Bu kısımda ilk olarak yapılması gereken doğrulama adının seçilmesidir. Örneğimizden yola çıkarak biz tanım alanına BELGE TARİHİ=KAYIT TARİHİ KONTROL şeklinde bir doğrulama tanımı yazacağız.
Tanım bilgisini girdikten sonra Ön Koşul - Kontrol ve İleti alanları bilgi girişinin yapılması gerekmektedir.
Ön Koşul : Bu alanda kontroller için özel bir koşul belirlenir. Koşul belirtilmediğinde kontrol tüm işlemler için geçerli olacaktır. Örneğin, sadece bazı belge türlerinde kayıt tarihi belge tarihi kontrolü yapılmak isteniyor ise, Ön Koşul alanında bu belge türlerinin belirtilmesi gerekmektedir. Bu durumda kontrol sadece belirtilen belge türleri için geçerli olacaktır. Ancak bizim örneğimizde tüm belge türlerinde geçerli olacağı için ön koşul alanı boş bırakılmıştır.
Kontrol : Bu alana konulacak olan kontrol yazılır. Belge Tarihi ve Kayıt Tarihlerinin eşit olması için BKPF-BUDAT=BKPF-BLDAT eşitliği yazılması gerekebilir.
Belge Tarihi ve Kayıt Tarihi alanlarının teknik isimlerine ulaşmak için Tablo Alanlar sekmesinde, Yapı BKPF alanına çift tıklanır.
Kontrolerde kullanılabilecek karşılaştırma koşul sembolleri, ekranın sap kısmında bulunan Durum alanında bulunmaktadır.
İleti : Bu alanda belirtilen kontrolün dışında bir işlem yapıldığında, işlemi durdurmaya veya kullanıcıları bilgilendiren mesaj iletisi girilebilir.
Sistemde standart olarak 4 tip ileti seçeneği bulunmaktadır.
- A-İptal : Bu ileti tipi seçildiğinde kontrole uygun olmayan kayıtlarda sistem "popup" ile hata mesajı vererek işlemi iptal edecektir.
- E-Hata : Bu ileti tipi seçildiğinde kontrole uygun olmayan kayıtlarda, sistem ekranın sol alt tarafında hata mesajı verecektir.
- W- Uyarı : Bu ileti tipi seçildiğinde kontrole uygun olmayan kayıtlarda sistemin sol alt tarafında sarı uyarı şeklinde bilgi mesajı verilecektir. Ancak kullanıcı isterse Enter tuşu ile bu uyarıyı geçip işlemine devam edebilir.
- I - Bilgi : Bu ileti tipi seçildiğinde kontrole uygun olmayan kayıtlarda sistem "popup" ile ekranda popup bilgisi verecektir. Kullanıcı istediği takdirde işleme devam edebilir.
Son düzenleme: