Sap Fi Belge Başlığı Ve Belge Kalemi Doğrulama Nasıl Yapılır?

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
939
Çözümler
4
Tepki puanı
276
Puanları
63
Yaş
42
Konum
İzmir
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
wilkes-brand.jpg


Öncelikle doğrulama işleminin amacı ile başlamak gerekir ise, SAP sisteminde kod yazmadan kontrol yapabilmek ve kullanıcıyı gerekli durumlarda uyarmak için kullanılan yapıdır. Sistemde yapılan kayıtların tutarlılığının sağlanabilmesi için, sistemde ihtiyaçlara bağlı olarak koyulan bu kontroller kullanıcıların istenmeyen şekilde girilen kayıtlarını engellemek, uyarılar ile bu yanlış bilgilerin düzeltilmesini sağlamaktadır.

Yeni bir doğrulama oluşturmak için yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir.

İşlem Kodu : OB28
Menü Yolu : GGB0 işlem kodu üzerinden sistemdeki tüm doğrulamalar görülebilir.

Doğrulamalar hakkında bilinmesi gereken diğer konular ise, doğrulamaların şirket bazlı yapılmasıdır.

Üç farklı doğrulama tipi bulunmaktadır.

  • 0001 Belge Başlığı : Belge başlık verilerine ait BKPF tablosuna koyulacak kontroller için kullanılır.
  • 0002 Belge Kalemi : Belge kalem verisine ait BSEG tablosuna koyulacak kontroller için kullanılır.
  • 0003 Eksiksiz Belge : Tüm belge ayarlarını kontrol etmek için kullanılır.


BELGE BAŞLIĞI DOĞRULAMALARI

Belge başlığından kasıt BKPF tablosunda yer alan alanlara ait kontrollerdir. Yani F-02 veya FB01 ekranından girilen bir muhasebe fişinin üst tarafında bulunan alanların kontrolü için kullanılır.


Bu doğrulamayı bir örnek üzerinden anlatmak daha anlaşılır olacaktır.

Örneğimizde, sisteme girilen bir satınalma faturasının Belge Tarihi ile Kayıt Tarihinin aynı olması için doğrulama yapacağız.

Öncelikle OB28 menüsü üzerinden, doğrulamanın çalışmasını istediğimiz şirket kodunu ve doğrulama türünü 0001 olarak seçmemiz gerekmektedir.

ob28_1.png
ob28_2.png


Bu şekilde doğrulama kaydımızın çalışacağı şirket kodunu belirledikten sonra, doğrulama içerisinde oluşturmamız gereken adım tanımlamasını yapmamız gerekmektedir.
Bunun için yukarıda oluşturduğumuz satıra çift tıklayarak aşağıdaki ekran görüntüsü açılır ve adım alanında gerekli kontrol tanımlamaları gerçekleştirilir.
ob28_3.png


Bu kısımda ilk olarak yapılması gereken doğrulama adının seçilmesidir. Örneğimizden yola çıkarak biz tanım alanına BELGE TARİHİ=KAYIT TARİHİ KONTROL şeklinde bir doğrulama tanımı yazacağız.

ob28_4.png

Tanım bilgisini girdikten sonra Ön Koşul - Kontrol ve İleti alanları bilgi girişinin yapılması gerekmektedir.

Ön Koşul : Bu alanda kontroller için özel bir koşul belirlenir. Koşul belirtilmediğinde kontrol tüm işlemler için geçerli olacaktır. Örneğin, sadece bazı belge türlerinde kayıt tarihi belge tarihi kontrolü yapılmak isteniyor ise, Ön Koşul alanında bu belge türlerinin belirtilmesi gerekmektedir. Bu durumda kontrol sadece belirtilen belge türleri için geçerli olacaktır. Ancak bizim örneğimizde tüm belge türlerinde geçerli olacağı için ön koşul alanı boş bırakılmıştır.

Kontrol : Bu alana konulacak olan kontrol yazılır. Belge Tarihi ve Kayıt Tarihlerinin eşit olması için BKPF-BUDAT=BKPF-BLDAT eşitliği yazılması gerekebilir.
Belge Tarihi ve Kayıt Tarihi alanlarının teknik isimlerine ulaşmak için Tablo Alanlar sekmesinde, Yapı BKPF alanına çift tıklanır.

ob28_5.png


ob28_6.png


Kontrolerde kullanılabilecek karşılaştırma koşul sembolleri, ekranın sap kısmında bulunan Durum alanında bulunmaktadır.

İleti : Bu alanda belirtilen kontrolün dışında bir işlem yapıldığında, işlemi durdurmaya veya kullanıcıları bilgilendiren mesaj iletisi girilebilir.

Sistemde standart olarak 4 tip ileti seçeneği bulunmaktadır.


  • A-İptal : Bu ileti tipi seçildiğinde kontrole uygun olmayan kayıtlarda sistem "popup" ile hata mesajı vererek işlemi iptal edecektir.
sap_iptal.png

  • E-Hata : Bu ileti tipi seçildiğinde kontrole uygun olmayan kayıtlarda, sistem ekranın sol alt tarafında hata mesajı verecektir.
sap_hata_mesajı_Satır.png

  • W- Uyarı : Bu ileti tipi seçildiğinde kontrole uygun olmayan kayıtlarda sistemin sol alt tarafında sarı uyarı şeklinde bilgi mesajı verilecektir. Ancak kullanıcı isterse Enter tuşu ile bu uyarıyı geçip işlemine devam edebilir.
sap_warning message.png

  • I - Bilgi : Bu ileti tipi seçildiğinde kontrole uygun olmayan kayıtlarda sistem "popup" ile ekranda popup bilgisi verecektir. Kullanıcı istediği takdirde işleme devam edebilir.
sap_bilgi_.png
 
Son düzenleme:

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
939
Çözümler
4
Tepki puanı
276
Puanları
63
Yaş
42
Konum
İzmir
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
İleti mesajı için sağ tarafta bulunan Kalem seçeneği tıklanarak, gelen ekranda birçok ileti numarasının mevcut olacağını göreceksiniz. Bu iletilerden boş bir ileti numarası çift tıklanarak mesaj yazılır.

ob28_9.png


İleti Tipi alanında yukarıda detaylarını belirttiğimiz ileti tiplerinden istediğimizi seçebiliriz.

ob28_7.png


Kalem ikonuna tıklayarak hata ileti metnimizi ve mesaj numaramızı aşağıda belirtilen ekran görüntüsünde belirtildiği gibi metin yazılır ve kayıt edilir.

ob28_8.png

Şuan itibari ile sisteminizde girilen bir muhasebe fişinde, kayıt tarihi ile belge tarihinin aynı olması gerekliliği oluşturulmuştur.
 

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Katılım
24 Kas 2017
Mesajlar
319
Çözümler
4
Tepki puanı
172
Puanları
43
Konum
İSTANBUL
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
İleri seviye için Doğrulama örneğimize ek olarak Karmaşık bir yapı ile Doğrulamanın nasıl yapılıp kontrol edileceğini eklemek isterim.

Aşağıdaki şekilde, Belge türü DR ise, 600 hesaplar için ve İşlem kodu FB01 ise şeklinde çoklu koşullarımın olduğu bir yapıda doğrulama yapmak istediğimde
Ön koşul ve kontrol bölümlerimi aşağıdaki şekilde oluşturdum. Uyarı için de 032 nolu mesaj alanını örnekteki gibi oluşturdum.

8295


Şimdi birden çok hesap olan belgelerimde Doğrulamamın doğru çalışıp çalışmadığını görmek istiyorum. Bunun için Doğrulamamın bağlı olduğu Programın içine girip, debug yapıcam ve programın çalışma aşamalarını test edicem. Bunun için adımların Bağlı bulunduğu doğrulama sekmesini yani HABAS yazan satırı seçiyorum ve işlem kodu alanına =SHCD yazıp enter tuşuna basıyorum
8297


Doğrulama sekmesinin bağlı olduğu program karşımıza geldi, biraz daha aşağı iniyoruz çünkü bizim doğrulama adımımız 3 numara ide, Aşağıda görülen g_step = 3 nolu satırın altındaki Perform olan VALCOND_1HABAS##004 yazısına çift tıklayıp içine giriyoruz.

8301
8302


Doğrulama adımında belirttiğimiz koşullar aşağıda görüldüğü şekilde program yapısı otomatik olarak kodlanmış haldedir. belge türü koşulunun olduğu ilk satıra Debug koydum. Bundan sonra deneme amacıyla oluşturacağım uygun koşuldaki FI belgemi girip testimi gerçekleştirebilirim.

8303


Başka bir ekranda belge girişimi yapıyorum

8304


İlk olarak Gelir hesabı seçip onun bilgilerini girdim enter butonuna bastığımda otomatik olarak debug ekranı gelmektedir.
8306


BSEG-HKONT gibi alanların üzerine çift tıkladığımda sağ tarafta oluşan değerlerini de görebilmekteyim. Böylelikle doğrulamamı detay olarak test edip varsa kurgusal hatalarımı düzeltebilirim.
8308
 
Üst