Merhaba Nevin Hanım
Satış faturası tarihi ile Muhasebe belgesine kaydedildiği tarih aynı mı oluyor, yani aynı kur ile mi işlem görüyor. Bunu neden sorduğumu anlatayım. Bazı gerekçelerden dolayı satış faturanız 31.01.2019 olsa da muhasebe sistemine 01.02.2019 tarihinde kaydedilebilir. Örneğin serbest bölge ve ihracat satışlarında, Vedopun kapanma tarihi ile muhasebe kayıtlarına işlenmek zorunda olduğu için oluşturulan faturalar ile muhasebeye kaydedildiği tarihler farklıdır.
Eğer böyle birşey yok ve siz aynı tarih ile kaydediyorsanız. Satış faturasına ait bilgileri, başlıktaki bilgiler ve kur değeri için VBRK- Fatura başlık tablosundan, kalemdeki malzeme, miktar değer gibi bilgiler için de VBRP- Fatura kalem tablosundan temin edip raporlayabilirsiniz.
Ama Az önce söylediğim ve aşağıda örneğini verdiğim gibi faturanın Muhasebe belgesinden muhasebeye kaydedildiği tarihe göre değerini getirmek istenirse Oluşturulan sorguya BKPF tablosunu da akleyip iki tabloyu BKPF-AWKEY - VBRP-VBELN ye göre ilişkilendirip sonrasında da kur değerini BKPF-KURSF alanından alıp Usd değerlerini bu kur ile çarpmak yeterli olacaktır. Unutulmaması gereken şey, Para birimine göre örneğin Dolar gibi değerler tabloda virgülden sonra 4 hane olarak gözükmediği için bu değerlerin gerçek değerine ulaşmak için 100 ile çarpmak gerekecektir. Örneğin aşağıdaki örneğimdeki satış tutarı 47.700 dolar olması gerekirken VBRP tablosundaki toplam 4.770.000,00 şeklinde gözükmektedir.
Aşağıdaki örneğimde VBRP tablosundaki kur siparişden gelmiş, yani aslında 14.01.2019 tarihindeki sistem kuru olan 5,4242 yi VBRP tablosuna getirmiş, fakat bizim satış departmanı faturayı 5,4340 kuru ile gerçekleştirmiş, VBRP tablosundaki kur değeri 5,4242 olsa da Muhasebe belgesi oluşturulurken kullandığı değer VBRK tablosundaki 5,4340 değeri. Sonrasında yapmanız gereken kur değeri ile fatura ve vergi değerlerini formüle edip çarptırmak ve sonrasında toplam tutar için de bu değerleri toplamak. Ben bunun için sorguya yeni alan ekleyip, koşul bölümünde formüle ederek yapmayı tercih ediyorum.
Aşağıda dövizli bir faturanın VBRP tablosu görünümünü, onun altında solda Fatura görünümünü, sağında ise muhasebe belgesi görünümünü görebilirsiniz.
Sorgu içinde alan eklemek için ince aşağıdaki gibi Kısa tanımları göster demeliyiz. Böylece tüm alanlara özel adlar verip formül işleminde kullanabilmemize yarayan kısa tanım alanı açılmış olur. Sonra da Yerel alan bölümünden yeni alan yaratmalıyız.
Aşağıda görebileceğiniz gibi benim örneğimde Vergi değeri ve Net değer diye alanları isimlendirip Sonra da Brüt değer ve Kdv oranı diye yeni alanlar oluşturup, hesaplamasını da aşağıdaki şekilde yapmışım, Sizin de yapmanız gereken Kur alanını tanımlayıp o kur değeri ile çarpıp yeni oluşturacağınız Matrah ve Kdv alanlarını oluşturmak olacaktır.
Eğer yardım etmemi istediğiniz bir konu olursa müsait olduğum bir zamanda , tamamen yardım amaçlı, ücretsiz birşekilde, sisteminize uzaktan bağlanıp yardımcı olabilirim. İyi çalışmalar dilerim.