Kaynak ikonu

SAP DOCS SAP Logical Database (Mantıksal Veri Tabanı) Klavuzu

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
CEMOKA Kullanıcımız yeni bir kaynak oluşturdu:

SAP Logical Database (Mantıksal Veri Tabanı) Klavuzu - SAP Logical Database (Mantıksal Veri Tabanı) Klavuzu ve Query de kullanımı

SAP Logical Database (Mantıksal Veri Tabanı) nedir
Sap içerisinde SLDB işlem kodu ile ulaştığımız hazır ilişkili tablolar bütünüdür diyebiliriz.
Ekli dosyayı görüntüle 4828
İlişkisel tanımlamalar yapıldığı için ayrıca veritabanına erişim için kod yazılmaz. Birden fazla yerde kullanılabilir ve güzel tarafı tablolar arasındaki ilişkileri bilmeye gerek kalmadan kolayca kullanılabilirler. Selection Screen ler yani seçim ekranları tanımlanabilir. Veri okuma performansı daha iyidir...

Bu kaynak hakkında daha fazla bilgi ...

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Şahane bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık, bu site açılırken günlerce tek kişi giriş yapıp yazdıklarımı kendim okudum, kaynak eklemeye çalıştım.
Belki bir gün birilerine faydası olur diye!

Malum SAP Türkiye Help Portal üzerinden kaynaklara erişim, yeni başlayan ve aktif lisanslı kullanıcı hesabı olmayanlar arkadaşlar için zor.
Şuan sizlerden destek alıyor olabilmek inanın çok mutluluk verici bunu yazarak anlatamam.
Ümit ediyorum ki yıllar geçtikçe bu bilgilerin, kaynakların değerini bilecek genç arkadaşlar aramıza katılacak ve onlara ışık tutmuş olacağız.

Desteğiniz için teşekkürler.

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Şahane bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık, bu site açılırken günlerce tek kişi giriş yapıp yazdıklarımı kendim okudum, kaynak eklemeye çalıştım.
Belki bir gün birilerine faydası olur diye!

Malum SAP Türkiye Help Portal üzerinden kaynaklara erişim, yeni başlayan ve aktif lisanslı kullanıcı hesabı olmayanlar arkadaşlar için zor.
Şuan sizlerden destek alıyor olabilmek inanın çok mutluluk verici bunu yazarak anlatamam.
Ümit ediyorum ki yıllar geçtikçe bu bilgilerin, kaynakların değerini bilecek genç arkadaşlar aramıza katılacak ve onlara ışık tutmuş olacağız.

Desteğiniz için teşekkürler.

Ne demek Övünç bey, elimizden geldiğince arkadaşlara faydalı olmak, bildiğimiz kadar eksik ve ihtiyaç duyulan konuları isteyenlere aktarmak hepimizin görevi diye düşünüyorum. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Bu konuda hepimize düşen görev bilginin kendimize ait olmadığı, isteyen başkalarına aktarılması gerektiğidir. Bu sayede umarım Türkçe döküman eksiğini gidermiş oluruz. Paylaşımları beğeneceğinizi umarım.

gerenimo

Kayıtlı Üye
  1. SAP HR
  2. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. Kocaeli
gercekten iyi bir calisma olmus.. peki obsolet mi Logical Database???

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
gercekten iyi bir calisma olmus.. peki obsolet mi Logical Database???

Bildiğim kadarıyla Obsolete S4 Hana da kullanılan bir özellik, kullanma fırsatım olmadı. Malesef şu an için birşey diyemiyeceğim. Fakat SLDB yaygın olarak kullanılan bir yapı, siz ikisini de karşılaştırıp bize bilgi verebilirsiniz belki. Böylece ikisini daha iyi kıyaslayıp bilgi edinmiş oluruz.

NEVİN

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP FI
  5. SAP SD
  6. SAP QM
  7. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. Ankara
Merhaba,aktardığınız bilgiler için çok teşekkür ederiz.Benim de danışmam gereken konular mevcut. SQVI da fatura listesi almak istiyorum
Müşteri kodu müşteri adı belge tarihi fatura numarası net tutar matrah toplam tutar gibi.Ve
vövizli çalışan müşterilerinde tutarlarının TL gelmesini istiyorum bu listeye.Çok araştırdım ama bulamadım. Denemeler yaptım fatura listesini getirdim ama hepsi UP cinsinden gelmedi. Table joınden mi yapmak gerekir.Konu ile ilgili yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Merhaba Nevin Hanım

Satış faturası tarihi ile Muhasebe belgesine kaydedildiği tarih aynı mı oluyor, yani aynı kur ile mi işlem görüyor. Bunu neden sorduğumu anlatayım. Bazı gerekçelerden dolayı satış faturanız 31.01.2019 olsa da muhasebe sistemine 01.02.2019 tarihinde kaydedilebilir. Örneğin serbest bölge ve ihracat satışlarında, Vedopun kapanma tarihi ile muhasebe kayıtlarına işlenmek zorunda olduğu için oluşturulan faturalar ile muhasebeye kaydedildiği tarihler farklıdır.
Eğer böyle birşey yok ve siz aynı tarih ile kaydediyorsanız. Satış faturasına ait bilgileri, başlıktaki bilgiler ve kur değeri için VBRK- Fatura başlık tablosundan, kalemdeki malzeme, miktar değer gibi bilgiler için de VBRP- Fatura kalem tablosundan temin edip raporlayabilirsiniz.

Ama Az önce söylediğim ve aşağıda örneğini verdiğim gibi faturanın Muhasebe belgesinden muhasebeye kaydedildiği tarihe göre değerini getirmek istenirse Oluşturulan sorguya BKPF tablosunu da akleyip iki tabloyu BKPF-AWKEY - VBRP-VBELN ye göre ilişkilendirip sonrasında da kur değerini BKPF-KURSF alanından alıp Usd değerlerini bu kur ile çarpmak yeterli olacaktır. Unutulmaması gereken şey, Para birimine göre örneğin Dolar gibi değerler tabloda virgülden sonra 4 hane olarak gözükmediği için bu değerlerin gerçek değerine ulaşmak için 100 ile çarpmak gerekecektir. Örneğin aşağıdaki örneğimdeki satış tutarı 47.700 dolar olması gerekirken VBRP tablosundaki toplam 4.770.000,00 şeklinde gözükmektedir.

Aşağıdaki örneğimde VBRP tablosundaki kur siparişden gelmiş, yani aslında 14.01.2019 tarihindeki sistem kuru olan 5,4242 yi VBRP tablosuna getirmiş, fakat bizim satış departmanı faturayı 5,4340 kuru ile gerçekleştirmiş, VBRP tablosundaki kur değeri 5,4242 olsa da Muhasebe belgesi oluşturulurken kullandığı değer VBRK tablosundaki 5,4340 değeri. Sonrasında yapmanız gereken kur değeri ile fatura ve vergi değerlerini formüle edip çarptırmak ve sonrasında toplam tutar için de bu değerleri toplamak. Ben bunun için sorguya yeni alan ekleyip, koşul bölümünde formüle ederek yapmayı tercih ediyorum.

Aşağıda dövizli bir faturanın VBRP tablosu görünümünü, onun altında solda Fatura görünümünü, sağında ise muhasebe belgesi görünümünü görebilirsiniz.

1548153161141.png

1548153316630.png
1548153291475.png

Sorgu içinde alan eklemek için ince aşağıdaki gibi Kısa tanımları göster demeliyiz. Böylece tüm alanlara özel adlar verip formül işleminde kullanabilmemize yarayan kısa tanım alanı açılmış olur. Sonra da Yerel alan bölümünden yeni alan yaratmalıyız.
1548155643561.png
1548155648817.png

Aşağıda görebileceğiniz gibi benim örneğimde Vergi değeri ve Net değer diye alanları isimlendirip Sonra da Brüt değer ve Kdv oranı diye yeni alanlar oluşturup, hesaplamasını da aşağıdaki şekilde yapmışım, Sizin de yapmanız gereken Kur alanını tanımlayıp o kur değeri ile çarpıp yeni oluşturacağınız Matrah ve Kdv alanlarını oluşturmak olacaktır.

1548155701683.png

Eğer yardım etmemi istediğiniz bir konu olursa müsait olduğum bir zamanda , tamamen yardım amaçlı, ücretsiz birşekilde, sisteminize uzaktan bağlanıp yardımcı olabilirim. İyi çalışmalar dilerim.

NEVİN

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP FI
  5. SAP SD
  6. SAP QM
  7. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. Ankara
Cevabınız için çok teşekkür ederim Cemoka bey.
Kur satış siparişinden geliyor.Yani her yere aynı kuru yazıyor. SQVI çok yeni kullanıyorum.Çok güzel anlatmışsınız.Sorgu içinde alan ekleme kısmı bende aktif gelmiyor.Sebebi ne olabilir. SQVI yı da çok yeni kullanıcı tarzında anlatabilir misiniz.

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Merhaba Nevin Hanım,

Kaynağımız zaten Sap LDB ile ilgili idi. SQVI ile ilgili SQVI klavuz linkinden ulaşabilirsiniz.
Sorgu içine alan eklemekten kastınız Yerel alan bölümünden alan eklemek ise önce Yerel alanları göster diyorsunuz. başka bir alan ise örnekle belirtirseniz daha iyi anlayabilirim.
Mesela ben Tablolarda olmayan Brüt Değer alanını Yeni oluşturup formüle ettim. Böyle birşeymi kastettiğiniz, yoksa sorguya eklediğiniz tablolara ait bir alan mı gelmiyor.

ibozkir

Kayıtlı Üye
  1. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. Ankara
CEMOKA Kullanıcımız yeni bir kaynak oluşturdu:

SAP Logical Database (Mantıksal Veri Tabanı) Klavuzu - SAP Logical Database (Mantıksal Veri Tabanı) Klavuzu ve Query de kullanımı

Bu kaynak hakkında daha fazla bilgi ...
Merhaba,

BRF mantıksal veri tabanını kullanarak oluşturulmuş bir sorgumuz var.
BKPF tablosunda 2019-2020 yıllarına ait ZA belge türünde kayıt olmasına rağmen sorguda veri dönmüyor. Ancak 2018 yılı ve öncesi için veri dönüyor.
Bu konuda nasıl bir sorun olabilir. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

İyi Çalışmalar.