SAP Raporlama Çözümleri

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
939
Çözümler
4
Tepki puanı
276
Puanları
63
Yaş
42
Konum
İzmir
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
SAP BusinessObjects, BO veya BOBJ olarakta bilinir. BusinessObjects 1990 yılında İş Zekası üzerine yoğunlaşan bir şirket olarak Paris Fransa’da kuruldu. 2007 yılında SAP tarafından 6.8 milyar Amerikan dolarına satın alındı ve SAP ailesine katılmış oldu. Her ne kadar BusinessObjects denildiğinde akla ilk gelen İş Zekası ürünleri olsa da, Kurumsal Bilgi Yönetimi (EIM), Yönetim Risk ve Uyum (GRC) ve Kurumsal Performans Yönetimi (EPM) kategorilerinde de bir çok çözümü bulunmaktadır.

020615_2351_SAPRaporlam1.png


Konumuz İş Zekası olduğu için BusinessObjects’in İş Zekası ile ilgili olan bölümüne değineceğim. Öncelikle BusinessObjects bir data warehouse çözümü değildir. SAP’nin data warehouse için SAP NetVeawer Business Warehouse (SAP BW) ve in-memory olan SAP HANA çözümleri bulunmaktadır. BusinessObjects sadece raporlama araçlarıyla raporlama yapmanızı ve bu raporları BI Launch Pad dediğimiz bir raporlama portalında diğer kullanıcılar ile paylaşma imkanı sunar.

MİMARİ:



020615_2351_SAPRaporlam2.jpg






020615_2351_SAPRaporlam3.png


Mimari ile ilgili çok daha detay bilgi almak isteyenler aşağıdaki linkten bu bilgiyi edinebilir. İleri günlerde de bu konuyla ilgili yazılarımız olacaktır.

http://www.sdn.sap.com/irj/scn/inde...67-2f10-829f-aecac7496de3&overridelayout=true

SAP, BusinessObjects’i satın aldıktan sonra mevcut olan İş Zekası çözümlerine yeni araçlar kazandırdı ve mevcut olanlarıda SAP ERP ve SAP BW sistemleriyle entegrasyonunu sağladı. Bunun için ilk adım olarak BI 4.0 olarak tanımladığı 2011 yılında piyasaya sürdü. Bu yeni sürüm bir önceki BusinessObjects XI 3.X sürümünden tamamen farklı bir yazılım oldu. Bu yeni sürüme yeni araçlar eklendi ve mevcut olanların arayüzleri dahil bir çok yeni özellikler eklendi. Son olarak 2013 yılının Ağustos ayında BI 4.1 sürümü yayınlandı.

Raporlama Araçları:

İsterseniz birazda BO raporlama araçlarından bahsedelim. Her gittiğim yeni müşteride karşıma ilk çıkan soru şu “Bir sürü BusinessObjects aracı var bunlarından hangilerini kullanmalıyım?” yada “Bu araçların hepsini kullanabilir miyim?” Benim bu soruya verdiğim cevap her zaman şu “Ne yapmak istiyorsunuz?” ve “Amacınız nedir?” Evet SAP, iş zekası çözümlerinde bir çok farklı aracı koyuyor karşımıza ancak bu araçların hepsi ayrı ayrı amaçlar için ve hepsi farklı kullanıcılara hitap etmesi için tasarlanmış araçlardır. Elbette bazen bu araçların arasında geçişkenlik olabiliyor ancak bunları istisna olarak nitelendirebiliriz.

020615_2351_SAPRaporlam4.png


SAP bu araçları 3 temel kategoride topluyor.

  1. 1. Self-Servis ve Yüksek Görüntüleme Araçları: Keşfetme, öngörme, ve yaratma.
    1. a. SAP BusinessObjects Analysis
    2. b. SAP BusinessObjects Explorer
    3. c. SAP Lumira
    4. d. SAP Predictive Analysis
    5. 2. Dashboards ve Uygulamalar: İzleme ve analizler.
      1. a. SAP BusinessObjects Design Studio
      2. b. SAP BusinessObjects Dashboards
      3. 3. Raporlama Araçları: Bilgi dağıtımı.
        1. a. SAP BusinessObjects Web Intelligence
        2. b. SAP BusinessObjects Crystal Reports
Aşağıdaki şekilde bu araçlar ve bu araçların içeriklerinin nerelerde yaratıldıklarını bulabilirsiniz.

020615_2351_SAPRaporlam5.jpg


Kısace bu araçların neler olduğunu ve nerelerde kullanıldıklarını anlatalım birazda.

  1. 1. Self-Servis ve Yüksek Görüntüleme Araçları: Bu bölümdeki araçlar tamamen iş analistleri ve iş kullanıcıları için tasarlanmış araçlardır. Bu araçların kullanımları çok kolay olup son kullanıcıların çok hızlı bir şekilde trendleri keşfetmelerini, amormallikleri görmelerini, ve ilgi alanlarını saptamalarını sağlar. Bütün bunları yaparken de analistler IT tarafından her hangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymazlar. Zira dediğimiz gibi bu araçlar tamamen son kullanıcılara hitap eden onların kullanımına sunulmuş araçlardır.
    1. a. SAP BusinessObjects Analysis: Kısaca Analysis OLAP veri kaynaklarından gelen verilerin hem Web hemde Microsoft Excel üzerinde multi dimensional analizlerinin yapılmasını sağlar. Bu bağlamda eğer veri kaynağınız SAP BW, SAP HANA, SAP BusinessObjects BPC , Microsoft Analysis Services, Oracle Essbase veya Teradata multi-dimensional küpleri ise bu araç kullanılabilir. Bu araçla ilişkisel veri tabanlarına bağlanma imkanı bulamazsınız. Bu araç Excel’deki pivota çok benzer.
020615_2351_SAPRaporlam6.png


  1. b. SAP BusinessObjects Explorer: Bu araç benim kullanırken en çok sevdiğim araçlarından bir tanesidir. Kullanımı çok kolay olan bu araç son kullanıcılar için bulunmaz bir hint kumaşı diyebiliriz. Tamamen iş kullanıcılarına dönük ve bu kullanıcıların teknik kullanıcılara bağlı kalmadan iş ile ilgili sordukları sorulara çok hızlı cevap bulabilecekleri tamamen görsellik için dizayn edilmiş bir araç. Bu aracı hem Web üzerinde hemde mobil cihazlardan (iphone veya ipad) güvenli bir şekilde login olup kullanmak mümkün. Görsellerin tasarımı ise tamamen Web üzerinde yapılır. Universeler (BusinessObject üzerinde tasarlanan semantik katman) aracılığıyla ilişkisel veri tabanları ve OLAP veri kaynaklarıyla bağlanmak mümkün.
020615_2351_SAPRaporlam7.png


  1. c. SAP Lumira: Nam-ı diğer Visual Intelligence. Bu araç veri görselleme aracıdır. Bir kaç küçük sürükle bırak ve klik ile verilerinizi görsel hale getirebilir ve işin gidişatı ile ilgili çok hızlı bilgi edinebilirsiniz. Bu aracın özelliklerinden bir taneside farklı veri kaynaklarından almış olduğunuz verileri örneğin Excel ve SAP HANA içeride birleştirme olanağıdır. Burası tamamen son kullanıcıların her hangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymaksızın görsel geliştirebilecekleri bir ortamdır. Bütün geliştirmeler şu anda yanlız desktop ortamlarda kullanmanız mümkün. Aynı zamanda bu yapmış olduğunuz görselleri SAP Cloud servisine göndererek online olarak mobil cihazınız üzerinden de analiz yapmanız mümkün. SAP’nin bu araç için bir server yapımı aşamasında olduğunu söyleyebilirim. Veri kaynağı olarakta Excel, SAP HANA, BusinessObjects Universeleri veya direkt SQL bağlantısı ile ilişkisel veri tabanları kullanılabilir. Bu araç daha çok yeni olduğu için bazı kısıtlmalar olabilir ancak yakın bir gelecekte bu sıkıntıların olmayacağını söyleyebiliriz.
020615_2351_SAPRaporlam8.png


  1. d. SAP Predictive Analysis: SAP Lumira’nın kardeşi diyebiliriz bu araç için. SAP Lumira’da ki görsellere ek olarak bu araç veri madenciliği yapabilme imkanı sunuyor. Veri madenciliği bir kaç yıl içerisinde olmazsa olmaz hale gelecek. Çünkü artık herkes standart raporlama yapıyor buna ek olarak gelecekte işlerinin nasıl olacağını görmek istiyor ve ona göre adımlar atmak istiyor. SAP bu yüzden alana oldukça büyük yatırımlar yapıyor. Gelecek geleceği görebilenlerin olacak.
  2. 2. Dashboards ve Uygulamalar:
    1. a. SAP BusinessObjects Dashboards: Nam-ı diğer Xcelsius. SAP, BusinessObjects’i satın aldıktan sonra isim değişikliğine gitti ve ilk önce Dashboard Design dedi ve en son Dashboards’ta karar kıldı. Bu araç kurum içerisindeki yöneticler ve karar verme mekanizmalarına hitap eden verilere görsellik katan ve bu görsellerden analizlerin çıkarılmasını sağlayan araçtır. Ayrıca What-if dediğimiz “benim gelirim şu kadar olursa, giderim bu kadarsa, karım ne kadar olur?” gibi sorularada cevaplar bulmanıza da imkan sağlar. Genellikle bu araçla dashboardları teknik kullanıcılar desktop ortamlarda tasarlıyor. Eğer iyi bir excel bilgisine sahipseniz ve biraz merakınız varsa bu araç ile çok verimli görsel paneller dizayn etmeniz mümkün. Yapılan dashboardları hem HTML5 mobil (Android tablet, ipad) için hem de Flash olarak masaüstü bilgisayarlar için üretmek mümkün. Böylelikle yapmış olduğunuz panelleri her iki ortamdan da erişme olanağını bulunuyor.
020615_2351_SAPRaporlam9.png


020615_2351_SAPRaporlam10.png




  1. b. SAP BusinessObjects Design Studio: Aslında bu araçta Dashboards ürünüyle aynı amaca hitap ediyor. Ancak bu araç şu anda tamamen SAP BW ve SAP HANA veri kaynakları için tasarlanmıştır. SAP BusinessObjects Dashboards çözümü arka tarafta excel’e bağımlılığından dolayı bu aracın çıkarıldığı ve yavaş yavaş dashboardların bu araçla yapılmaya başlanacağını düşünüyorum. SAP, roadmaplerinde Design Studio ile Dashboards ürünlerini birleştirerek daha büyük bir kullanıcı kitlesine tek bir araçla hitap etmeyi planlıyor. Bu araçla üretmiş olunan HTML5 görsel paneller ve analitik uygulamalar hem mobil hem de masaüstü sistemlerden kolayca erişilebilir.
020615_2351_SAPRaporlam11.jpg


  1. 3. Raporlama Araçlar:
    1. a. SAP BusinessObjects Web Intelligence: BusinessObjects ürün ailesinin en çok kullanılan çözümü. Hemen hemen her müşteride istisnasız olarak kullanıyor. Bu araç her hangi bir SQL/MDX koduna veya bilgisine ihtiyaç duyulmadan OLAP/ilişkisel veri tabanlarından ad-hoc sorgular ile rapolar tasarlanmasını sağlıyor. Önden tasarlanmış bir universe ile kullanıcıların çok kolay bir iki sürükle bırak ile kolaylıkla rapor tasarlyacağı bir ortam. Genellikle iş analistleri ve düşük seviyeli son kullanıcılara hitap ediyor. Bu ortamda hazırlanan raporlara mobil (ipad, iphone, Android tablet, Android phone, Windows mobile, BlackBerry), Web veya masaüstü uygulamasından erişmek mümkün.
020615_2351_SAPRaporlam12.png




  1. b. SAP BusinessObjects Crystal Reports: BusinessObjects ailesinin en eski ürünlerinden. Bu araç ile hemen hemen her türlü veri kaynağına bağlanıp operasyonel raporlar, piksel-perfect dediğimiz tamamen yazıcıdan çıktısı alınabilecek raporlar tasarlanabilir. Yüksek formatlı rapor örneğin şirket faturalarını bu araçla hazırlayıp müşterilere çıktısı yollanabilir. Veri kaynaklarına direk veya bir universe aracılığıyla bağlanmak mümkün. Hemen hemen her türlü veri kaynağına bağlanabilmesi ve aracın içerisinde kod yazılabilmesi bu aracı çok güçlü kılıyor. Bu aracı genellikle teknik kodlama bilgisine sahip kullanıcılar tasarlıyor ve yayınlıyor. Bu ortamda hazırlanan raporlar hem mobil, web, ve masaüstü sistemlerden erişilebilir.


020615_2351_SAPRaporlam13.png
020615_2351_SAPRaporlam14.png
 
Üst