- Web Sitesi
- sapforo.com
- Kullandığınız SAP Modülleri
-
- SAP MM
- SAP PP
- SAP FI
- SAP QM
- Katılım Bölgesi
-
- İzmir
Üretim planlama modülü, Kesikli Üretim, Proses Tipi Üretim ve Seri Üretimi destekleyecek yapıdadır.
Bir ürünü veya bileşen grubunu oluşturan bileşenlerin detaylı resmi olarak oluşturulan ürün ağaçları, bir ürünü üretmek için uygulanacak işlemleri, bu işlemlerin sıralamasını, gerçekleştikleri iş yerlerini ve gerekli süreleri barındıran iş planları yardımı ile üretim ve planlama faaliyetleri gerçekleşmektedir.
Bir malzemeye ilişkin birden fazla ( alternatif ) ürün ağacı kullanılabilir. Ürün ağaçlarında saklanan veriler, üretim planlamasının çeşitli alanları için önemli bir temel oluşturur. Bu veriler iş planlamasında işlem planlamasının ve üretim yöneltiminin temelini oluşturur. Üretim sipariş yönetiminde, parça hazıredimi ürün ağaçları aracılığıyla planlanır.
Ayrıca ürün ağaçları;
- Müşteri siparişinde giriş yardımı olarak
- Rezervasyonlarda ve mal çıkışında giriş yardımı olarak
- Ürün maliyet hesaplamasında,
- Ürün ilişkili malzeme kullanım masraflarının hesaplanmasında kullanılır.
Bir son ürünün proses sürecinin yansıması olan BOM' lar (Bitmiş Ürünler) içeriğinde yer alan VERP (Ambalaj) ve ROH (Hammadde) çeşitlerine göre alternatifli olarak oluşturulabilinir.
Peki bu alternatif ürün ağacı kullanımını daha basit tanımlayacak olursak nasıl ifade edebiliriz dilerseniz buna bakalım:
Yukarıda yer alan diyagramda görüldüğü gibi son ürünü üretmek için iki farklı ürün ağacımız var;
1. Ana Ürün Ağacı (A Bileşenleri İle)
2. Alternatif Ürün Ağacı ( B Bileşenleri ile)
Alternatif ürün ağaçlarını genelde şirketler tedarikçi değişiminde veya bileşen değişiminde kullanabilirler.
Uzun süredir tedarik ettiğiniz bir hammaddeyi termin-gümrük işlemleri nedeni ile değiştirmek zorunda kalabilirsiniz muadil bir hammadde ile alternatif bir reçete oluşturarak üretim planınıza devam edersiniz.
Peki alternatif reçeteniz yok ama bileşen değişimlerinde ana reçeteyi revize ediyoruz derseniz?
Bu şirketlerin en çok yaptığı hatalardan biridir doğru bir danışman bu hatanın yapılmaması için yaşanacak zorlukları başta ifade etmeli.
- İzlenebilirlik sistemi bozulur
- Geçmişe ait kayıtlar hatalı raporlanır
- Son ürün maliyeleri hatalı yansır
- Stok yönetimi hatalı yapılanır ve daha saymakla bitmeyecek bir sürü sorun!!!
Bir BOM'a yeni bir alternatif bağlamaya birlikte göz atacak olursak,
İlk kullanacağım TCode: CS01
Ekranın altında görüldüğü gibi daha önceden yaratılmış bir ürün ağacına alternatif bir ürün ağacı bağlamak isterseniz size kaçıncı alternatifi oluşturduğunu gösterir.
Alternatif ürün ağacı oluşturma isterseniz SAP Sistemi ana ürün ağacında değişiklik yapacağınızı öngörerek sizden değişiklik numarası ister,
Değişiklik numaranızı
TCode: CC01 ekranından alabilirsiniz.
Değişiklik ekranı girişi:
Değişiklik ekranında ürün ağacı ve planı seçmeyi unutmayınız.
Şimdi tekrar CS01 ekranına gelerek aldığımız değişiklik numarasını da girerek alternatif ürün ağacımızı oluşturmaya devam ediyoruz.
Bundan sonraki süreç normal BOM oluşturmak ile aynı.
İşlem sonucunu tamamladığınızda yaptığınız alternatif ürün ağacını görüntülemek için,
TCode: CS03
Artık alternatif ürün ağaçlarına sahip bir BOM listemiz var.
Hazıredim listesi oluşturulurken dileğiniz reçete alternatifine göre seçim yapabilirsiniz.
Yada dönemsel olarak hangisini kullanacaksanız diğerinin etkinliğini kaldırabilirsiniz.
Yeni bir konuda tekrar görüşmek üzere.
Saygılar.
Övünç DİNÇ
Son düzenleme: