BİLGİ SAP Sisteminde Malzeme Ana Verisi Toplu Güncelleme, Değiştirme İşlemleri

Bilgi Kaynak Erişimi
SAP Uzman - Umut Derici
Konu Kategorisi
  1. Materials Management (MM)
Kullanıcı Değerlendirmesi
5.00 Oylama

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
939
Çözümler
4
Tepki puanı
276
Puanları
63
Yaş
42
Konum
İzmir
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
SAP Sisteminde Malzeme Ana Verisi Toplu Güncelleme, Değiştirme İşlemleri

Merhabalar,

Bu yazımızda, SAP Standartlarında bulunan bir işlem kodu üzerinden, bir malzemeye veya malzemelere ait olan ana verileri istediğimiz değerlerde toplu olarak güncellenebilir.

Bu yazının konusuna gelmeden önce, SAP Sisteminde toplu veri güncelleme yada değiştirme işlemlerini hangi adımlarda yapabileceğimizi paylaşmak istiyorum.

  • LSMW(Legacy System Migration Workbench) : LSMW işlem kodu üzerinden istediğiniz işlem koduna ait kullanıcı tarafından veri güncelleme işlemi yapılabilir. LSMW işleminin oluşturulma aşamalarına daha önce hazırlamış olduğum yazıma ulaşabilmek için buraya tıklayınız.
  • BDC (Batch Data Communication) Kayıtları : Bir Abap programı vasıtası ile toplu olarak ekranlar üzerinden giderek veri güncellemesi yapabilirsiniz. BDC eski bir terminoloji olmakta olup, ekran üzerinde çeşitli kontrol ve uyarı mesajlarınız olması durumunda güncelleme işlemini otomatik olarak gerçekleştirmez. Kullanıcının bu mesajları manuel olarak geçmesi bekleniz.
  • BAPI (Business Application Programing Interface) : BAPI çok daha kullanışlı ve kullanıcıya ait olmayan bir veri güncelleme yöntemidir. Kullanıcı ön planda herhangi bir manuel işlem gerçekleştirmez. SAP Sistemi arka planda ilgili verileri uygun BAPI işlemi üzerinden otomatik olarak günceller.
Yukarıdaki yöntemler dışında, kullanıcılar için oldukça kullanışlı olan sihirli bir işlem kodu daha bulunmaktadır. Bu işlem kodu MM17 işlem kodudur. Bu işlem kodu üzerinden belirleyeceğiniz malzeme veya malzemelere ait olan yine istediğiniz alanları tek bir işlem ile toplu olarak uygulayabilirsiniz.

MM17 işlem koduna girdiğinizde aşağıdaki ekran görüntüsü ile karşılaşırsınız.

mm17-mass-toplu-malzeme-verisi-g%C3%BCncelleme-1024x616.png


MM17 işlem kodu genel ekran görüntüsü.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde Tablo kısmında hangi tablo üzerinde güncelleme yapacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Bu alanda Malzeme ile ilgili tablo listesini görebilirsiniz. Örneğimizde Genel Malzeme Verileri üzerinde güncelleme yapacağımızdan dolayı MARA tablosunu seçeceğim. Tablomu seçtikten sonra Aln. sekmesine geçeceğim ve bu alanda değişiklik veya güncelleme yapmak istediğim alan veya alanları seçeceğim.

mm17-mass-toplu-malzeme-verisi-g%C3%BCncelleme-2-1024x588.png


MARA Genel Malzeme Verileri tablosu işaretlenir ve Aln. Sekmesine Basılır.
mm17-mass-toplu-malzeme-verisi-g%C3%BCncelleme-3.png


MARA Tablosu içerisinde yer alan EXTWG(Harici Mal Grubu) ve MRFPN (Üretici Parça No) alanlarını işaretleyerek, bu alanlarda değişiklik veya güncelleme yapmak istediğimi belirtiyorum. Akabinde Çalıştır butonuna veya F8 tuşuna basarak işlemi çalıştırıyorum.
İşlemi yürüttüğümüzde, bir sonraki ekranda kullanıcının önüne aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtildiği gibi malzeme numaralarını gireceğiniz ekran gelecektir.

mm17-mass-toplu-malzeme-verisi-g%C3%BCncelleme-4-1024x305.png


Malzeme alanına tek bir malzeme kodu girilebileceği gibi belirli aralıkta ki malzemeleri veya sadece belirli malzeme kodlarını filtreleyebilirsiniz.
Malzeme kodları girildikten sonra, Çalıştır veya F8 butonuna basarak ilgili aralıktaki malzemelere ait olan daha önceden seçmiş olduğumuz “Harici Mal Grubu” ve “Üretici Parça No” alanları değişikliğe açık bir halde kullanıcı ekranına gelecektir.

mm17-mass-toplu-malzeme-verisi-g%C3%BCncelleme-5-1024x332.png


Belirtiğimiz malzeme kodlarına ait Harici Mal Grubu ve Üretici Parça No alanı değişikliğe açık halde kullanıcının önüne gelir.
Güncelleme şeklini iki şekilde yapabilirsiniz. Bununla ilgili olarak önemli olan nokta, eğer ilgili malzemelere ait Harici Mal Grubu ve Üretici Parça No alanlarında aynı değerler olacak ise, aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan şekilde yaparsanız, girdiğiniz veriler tüm malzemelere otomatik olarak kopyalanır.

mm17-mass-toplu-malzeme-verisi-g%C3%BCncelleme-6-1024x327.png


Harici Mal Grubu ve Üretici Parça No alanlarına uygun veriler girilip, kırmızı kutucuk içerisine alına Toplu Değişiklikleri Yürüt butonuna bastığınız zaman ilgili alanlara girilmiş olan veriler tüm malzemelere otomatik olarak kopyalanır.
mm17-mass-toplu-malzeme-verisi-g%C3%BCncelleme-7-1024x327.png


Toplu Değişiklikleri Yürüt butonuna basıldığında girilen veriler otomatik olarak tüm malzemelere kopyalanır.
Akabinde Kaydet butonuna basarak yapılan değişiklikleri kayıt altına alabilirsiniz. Eğer sistem bir hata ile karşılaşır ise, bunu hangi malzeme üzerinde hata aldığını kullanıcıya gösterir.

Eğer manuel olarak ilgili alanda her malzemeye ayrı bilgiler girilecek ise aşağıdaki gibi tekrardan satır bazında uygun verileri girebilirsiniz.

mm17-mass-toplu-malzeme-verisi-g%C3%BCncelleme-8-1024x329.png


İlgili alanda veriler ayrı ayrı satır bazında girilir.
Akabinde yine Kaydet butonu ile yapılan değişiklikler kayıt altına alınır.
 
Son düzenleme:
Üst