SAP Sisteminde Sayfa Biçimi Oluşturma

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
SAP de yapılandırılmış sayfa biçimlerine (page format) bağlı olarak SAP de herhangi bir çıktıyı istediğiniz boyutta yazdırabilirsiniz. Standart sayfa biçimlerinin bir çoğu zaten SAP de tanımlı olmasına rağmen, bazen önceden tanımlı olan bu sayfa biçimlerinin ihtiyacınızı karşılamadığına görürsünüz. Etiket, makbuz, farklı tiplerdeki A3 sayfa biçimleri yaygın örneklerdendir. Sayfa biçimi tanımlama ve yapılandırma çok adımlı süreci kapsar ve genellikle yazıcıya özgü bir işlemdir.

Öncelikle SAP de sayfa biçiminin nasıl çalıştığını inceleyelim.
Sayfa biçimi tanımlama sürecimiz, sayfa biçimini tanımlamakla başlıyor daha sonra yazıcıdan bu sayfa biçimi yazdırmak için birkaç ayar yapılmasıyla devam ediyor. Sayfa biçimi (page format) smartformlar için sayfa boyutunu belirler. Her bir sayfa biçime ait biçim tipi (Format Type) ın tanımlanması gerekmektedir. Sayfa biçimi ve biçim tipi aynı ada sahip olmalıdır. Eğer printer dan bu yeni sayfa boyutu ile çıktı alamıyorsanız, bu yeni tanımladığımız sayfa biçimini printer ın cihaz tipine (device type) eklememiz gerekmektedir. Bu adım, sizin çıktı almanızı sağlayacaktır ama doğru sayfa boyut bilgileri yazıcıya gönderilmeyecektir. Bunun için, yazıcı özel kodunun arzu edilen sayfa biçiminde yazıcıya yüklemek gerekecektir.

Şimdi adım adım bu işlemlerin nasıl yapıldığını takip edelim.
Genel olarak resimleri TR ama Anlatımları EN olarak yapacağız;

us2k7.png

Adım 1. Sistemde yetkili bir kullanıcı ile Tcode : SPAD başlatılır. Full administration (Tam Yetki) ilgili alanların görüntülenebilmesi için tıklanır.

us2l4.png

Adım 2. Device Type ( Aygıt Tp) sekmesinde Page Formats (Sayfa Formatı)nın yanındaki Display alanına tıklanır.

us2p6.png

Adım 3. Karşımıza çıkan ekran değiştirme moduna getirilir ve Create New Page Format alanına tıklanır.

Adım 4. Page Format adı yazılır ve sayfa boyutları belirlenir ve kaydedilir.

Bu adımda bu sayfa boyutunu her hangi bir formda kullanabilirsiniz ama bu sap scriptinin çıktısını alamazsınız. Bu sayfa boyutları bilgileri SAP scripti içindir. Eğer sayfa biçimini SAP Scriptine eklerken şu hata ile karşılaşırsınız: ”Device type XXXX does not support page format YYYY’.

Adım 5.
Bu adımda, “Format Type” oluşturacağız. Biçim tipinin sayfa biçimiyle aynı ada sahip olması gerektiğini unutmayalım. SPAD > Device Types > Format Type ın yanındaki Display e tıklanır. Değiştirme modunda girilir ve yeni format type yaratılır.

Adım 6. bu yeni sayfa biçimini kullanabilmek için yeni sayfa biçimini printerın device type ına eklememiz gerekmektedir. Printerın device typeını öğrenmek için, isterseniz SPAD > Device / server > Output Devices tan device type ı not alabilir isterseniz TSP03D işlem kodundan PATYPE dan ilgili printer ın device type ını öğrenebilirsiniz.

Adım 7.
SPAD > Device Types > Device Type ın yanındaki display tuşuna tıklanır. Yeni sayfa biçimi eklenir. Ekleme yapıldıktan sonra eklenilen biçime çift tıklanır ve “Printer initialization” alanında çift tıklanır. Bu alandaki kodlar sizin sayfa biçimizin boyutlarını göstermektedir.