- Katılım
- 8 Eki 2016
- Mesajlar
- 939
- Çözümler
- 4
- Tepki puanı
- 276
- Puanları
- 63
- Yaş
- 42
- Konum
- İzmir
- Web Sitesi
- sapforo.com
- Kullandığınız SAP Modülleri
-
- SAP MM
- SAP PP
- SAP FI
- SAP QM
- Katılım Bölgesi
-
- İzmir
Stok yönetimi gerçekleştirmek için öncelikle fiziki yeterliliklerin sağlanması gerekir. Uygun ölçü ve standartlara sahip depo, sektörün kısaca terminal diye adlandırdığı aslında birbiriyle iletişim halinde bir dizi cihazı içeren Otomatik Tanıma / Veri Toplama (OT/VT) ekipmanları, stok takibini sağlayacak gerekli yazılım, bu fiziki yeterliliklerin temel taşlarıdır.
Bunların ardından depo, bilgi işlem ve satın alma süreçlerini yönetecek insan kaynağı gereklidir. Bu insanların verimli çalışabilecekleri ortamları oluşturmak da fiziki yeterlilikler başlığı altına girer.
Daha önce bu konuya ait bir makale daha yayınlamıştık : Stok Kontrolü
Yeterli teknoloji ve yeterli insan kaynağının bir araya getirilmesi her zaman verimli sonuçlar doğurmaz. Sektörden pek çok yöneticinin şikayet ettiği üzere çoğunlukla stok yönetimini takip etmek için kullanılan yazılımlar fazlasıyla standarttır ve firmaların kendine has ihtiyaçlarına, özelliklerine cevap vermeyebilir.
Yazılımlarla ilgili problem, çoğunlukla yazılımı oluşturan kişinin teknoloji şirketinde çalışan ve perakendeciliği bilmeyen bir teknik eleman olmasıdır. Dolayısıyla yazılım, perakendeciliğin doğasına aykırı şekilde insan unsuruna bağlı anlık değişkenleri dışarıda bırakır şekilde oluşturulursa mekanikleşir.
Ağzına kadar dolu depolardan kaçmanın ilacı tamamen vazgeçmek değildir. Zira yok satmalar, müşteri kaybının başlıca sebebidir.
Stoğu yönetmek kalecilik gibidir. Önce kaleye girecek gollerin önlenmesi gerekir. Bizim ülkemizde bu savunma bilincine daha fazla ihtiyaç duyulur. Zira tedarikçiler içinde iş ortağı gibi davrananlar bulunduğu gibi gol atmaktan zevk alan sportmen tavırlar da az değildir.
Stok yönetim sisteminde binlerce stok kalemi bulunur. Bütün stok kalemlerinin aynı önem derecesinde kontrol edilmesi fiziki olarak imkansıza yakındır. Öte yandan stok yönetiminde takip sistemi oluşturmanın temeli zaten çeşitli stok kalemlerinin ne derecede kontrol edilmeleri gerektiğini saptamak için bunları kritikliğine veya değerlerine göre sınıflandırmakla başlar. Bu sınıflandırma ve sonrasında raporlama fazlasıyla karışık olursa satın almacıların ve yöneticilerin önlerindeki ekrandan verim alabilecekleri bir sonuç elde etmesi imkansız hale gelir.
Bu sorunu aşmak adına, stok devir hızına göre detaylı takip edilmesi gereken, orta düzeyde ve alt düzeyde takip edilmesi gereken ürünler sınıflandırılarak kendi içinde katmanlar halinde çalışan yazılımlar tercih edilir, peki SAP sisteminde “Stok Kontrol Yönetimi” ekranlarını nelerdir?
1.STOK ANALİZLERİ
Üretim Yeri Stok Analizleri
TCode: MCBA
Depo Yeri Stok Analizleri
TCode: MCBC
Malzeme Analizleri
TCode: MCBE
ABC Stok Analizleri (İhtiyaca Göre)
TCode: MC40
ABC Stok Analizleri (Tüketime Göre)
TCode: MC41
2.STOK DEĞERLERİ
Stok Değerleri
TCode: MC48
Ortalama Stok Değerleri
TCode: MC49
Ölü Stok Değerleri
TCode: MC50
3.STOK YETERLİLİĞİ
İhtiyaç Değerlerine Göre Stok Devir Sıklığı
TCode: MC43
Stok Devir Sıklığı
TCode: MC44
Tüketim Değeri
TCode: MC45
Yavaş Devreden Stok Kalemleri
TCode: MC46
Son düzenleme: