SAP Temel Kavramlar SD Alanı

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
939
Çözümler
4
Tepki puanı
276
Puanları
63
Yaş
42
Konum
İzmir
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
SD(satış dağıtım ya da ingilizcesi sales and distribution) alanı kavramı adından da anlaşılacağı üzere satış süreçlerinde kullanılan bir kavramdır. SD alanı kavramı 3 alt kırılımdan oluşmaktadır.


  • Satış Organizasyonu: Satılan ürünlerin (mal veya hizmet olabilir) satışından sorumlu olan organizasyondur. Raporlar bu düzeyde çalıştırılır. Örnek vermek gerekirse siz bir gıda firması olsanız ve bu firma konserve ve dondurulmuş gıda satıyor olsa. Bu ürünlerin satışından şirket içerisinde gerçekten iki ayrı satış grubu olsa. (Olmama ihtimalide var yani konserve satış müdürü ayrı dondurulmuş gıda müdürü ayrı olmayabilir bu konu satış tarafındaki raporları nasıl almak istendiği ile de alakası vardır). Örneğin siz konserve satışlarınız ile dondurulmuş gıda satışlarınızı ayrı raporlamak istiyorsanız kesinlikle iki satış organizasyonu tanımlanmanız gerekmektedir.

  • Dağıtım Kanalı: Satış ve dağıtımın hangi yolla yapıldığının karar verildiği noktadır. Yukarıdaki örnekten yola çıkarsak konserve ve dondurulmuş gıda satışlarımızı hangi kanal ile satmaktayız. Toptancı kanalı ile mi yoksa direkt son kullanıcıya kendimiz mi satıyoruz. Buradan dağıtım kanalı toptan ve direkt olarak iki kırılıma ayrılabilir. Dağıtım kanalı aynı zamanda fiyatlandırmada da kullanılan bir alandır. Raporlama konusunda da ayrıntılı olarak raporlarken kullanılabilen bir alandır.

  • Bölüm:Ürün ve servisleri gruplanacağı yapıdır. Burada örnek verilmesi gerekirse. Bir gıda şirketi için gıda bir bölümdür.Ancak dondurulmuş gıdalar için bir de buzdolobı satışı yapıyorsanı bunun içinde Demirbaş satışı gerçekleştiriyorsunuz. Bu demirbaş satışları yapıldıktan sonra bakımları için hizmet verip hizmet satışı yapıyorsunuz. Bu durumda 3 tanede bölümümüz oluyor. Gıda, demirbaş ve hizmet.Sonuç olarak ürünleri gruplamaya yarayan bir alandır diyebiliriz. Bölüm alanı raporlamalarda oldukça kullanılan bir alandır.


Bu 3 kavram SD alanını oluşturmakta ve her SAP ERP projesi gerçekleştirmeden karar verilmesi gereken konulardandır. SD alanları sadece tek bir şirket koduna bağlanır. Burada bence aklınızda bulunması gereken bir konu sadece raporlamayı ayrıntılı yapabilmek için sd alanları anahtar kullanıcılar tarafından çok karışık olarak tanımlanması isteniyor. Bu alanı mümkün olduğunca sade yapmak önemli. Raporlamada istenilen kırılımları anaveri üzerindeki alanlardan kırmak daha güzel çözüm olacaktır.
 
Üst