BİLGİ SAP'de Hızlı Karakteristik Girişi

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
939
Çözümler
4
Tepki puanı
276
Puanları
63
Yaş
42
Konum
İzmir
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
SAP'de sınıflara bağlı karakteristik girişi yaygın olarak kullanılır. Özellikle lojistik süreçlerinde izlenebilirliği sağlamak, parti yönetimi ve buna bağlı karakteristikler ile ilgili malzeme koduna birçok bilgi girişi yapmak SAP'de ciddi derecede işe yaramaktadır. Karakteristikler MM, SD, PP, PM, QM modüllerinde birçok sürecin içerisine dahil edilebilir.
Bu kullanım etkin bir çözüm olmakla birlikte, gerek standart ekranlarda gerek geliştirilen oparasyonel ekranlarda bu partileri bir önceki süreç veya ana veriden taşımak, ya da güncellemesini sağlamak kimi zaman kullanıcı için zor olmakta. Bu konuda kullanıcı dostu bir ekran uyarlamasından bahsedeceğiz.

İlk olarak SPRO' dan aşağıdaki adıma gidelim.

1514015458229.png


Ardından aşağıdaki giriş yapılmalı. Burada ana ekran formatları bulunmakta. SD siparişi kaleminde, üretim siparişi içerisinde, SAS oluştururken ve SAS mal girişi ekranlarında, son olarak üretim siparişi teyit ekranlarında bu konfigürasyonu yapabilirsiniz.

1514015478619.png


Örnek olarak MIGO' yu seçerek işlemini sürdürüyoruz.
Ardından uygulama grubu F4 ile seçilebilir. "A" olarak seçiyoruz.

1514015503264.png


Ardından aşağıdaki adıma geçiyoruz.
Burada amacımız, oluşturulacak karakteristik görüntü grubuna ilgili karakteristikleri tayin etmek.

1514015595757.png


Bunu gerçekleştirmek çok kolay. Ben "Z_TEST" olarak bir görüntü varyantı oluşturdum.

1514015611042.png


Karakteristik görüntü oluşturduktan sonra bu kes "Z_TEST" varyantını seçip sol bölümde karakteristik tayini işlemine geçiyoruz. Burada istediğiniz kadar karakteristik tayin edebilirsiniz. Tabi öncesinde bu karakteristikler ERP'de oluşturulmalıdır. Görmek istediğiniz sırada yazmalısınız, ekran açıldığında kolon genişliğini en sağ kolonda belirtebilirsiniz.

1514015631193.png

Uyarlamalar yapıldıktan sonra MIGO ile bir örnekte görelim. MIGO ile bir üretim siparişi bilgisi girdim, sağ üst köşede işlem türü altında oluşturduğum karakteristik görünümü listesi gelmekte. Bu durumda seçilebilir.

1514015651436.png


Seçim sonrası kalem satırında sınıflandırma butonu çıkıyor. Yan tarafta bu karakteristik görünümüne tanımladığım karakteristik gelmekte. Buraya daha fazla tanımladığım karakteristikler olsa idi yana doğru listelenecektir. İstendiği durumlarda zaten MIGO ekranı kullanıcı bazlı standartta konfigüre edilebilir. Burada karakteristik F4 ile de seçilebilir, bu karakteristik veri yapısına bağlıdır. Burada girilen karakteristik değerleri mal girişi ile oluşturulan parti içerisine yazılacaktır. Aynı işlem aslında parti sekmesinde sınıflandırma butonunda yapılabilir.

1514015669847.png


Bir de PP ekranlarında görelim birlikte. Bu kez aynı uyarlamayı CO11N işlem kodu için yapıyoruz. Bu durumda teyit esnasında otomatik mal girişi yapılırken oluşturulacak parti içerisine aynı karakteristik değer girişleri yapılabilir.

1514015683391.png


CO11N ekranına üretim siparişi giriyorum. Üretim miktarı ve aktivite değerleri girildikten sonra mal hareketi ekranına gidilir.

1514015884012.png


Yukarıda görüldüğü gibi, 101 işlem kodu yanına sınıf butonu geldi. Buradan doğrudan aşağıdaki sınıflandırma ekranına gidilebilir. Zaten sistem partiyi oluşturacaktır. İster hızlı tanımlı karakteristikleri bu ekranda, hatta sınıflandırma içerisindeki tüm karakteristiklere gidilebilir ve karakteristikler girilebilir ayrıca. Normal durumda CO11N ekranında partiyi doğrudan konfigüre etmek mümkün değildir. Öncelikle MSC1N ile partiyi oluşturup konfigüre etmelisiniz, sonra girebilirsiniz. Bu özellik ile kullanıcı karakteristik işlemini hızlıca yapabilir.

1514015894331.png


Ardından teyit ekranına karakteristik değerini örnek olarak "Tavlı" girdim. Burada kullanıcılar kimi zaman teyit ekranına üretime dair bilgiler girmek istiyorlar. Hız, basınç veya bir text not girmek istiyorlar. Bu şekilde hızlıca girmeleri sağlanabilir.

1514015985149.png


Sonuç olarak SAP'de fonksiyonalite gerçekten çok zengin. Fakat kimi zaman ekranları user friendly olmadığı eleştirileri gelebiliyor. Bu şekilde kullanıcıya mümkün oldukça basit ve hızlı uygulabilir ekranlar sunabilirsiniz. Bu da onları mutlu edecektir.
NOT : Üretim siparişi yaratırken de bu yapıyı kullanmak mümkün, ancak bunun için malzemenin konfigürasyon malzemesi olması gerekmekte. SD siparişinde girilen karakteristikleri üretim siparişine taşıyan SAP, burada kullanıcıya karakteristikleri göstermektedir. Ancak daha da ileri gidip kullanıcı üretim siparişinde konfigüre etmek isterse bu durumda DIMP aktif olmalıdır. Bu sayede Make-to-order olmadan da kullanıcı make-to-stock üretim siparişi yaratabilir, bu esnada üretim siparişini SD siparişine ihtiyaç duymadan konfigüre edebilir.
 
Üst