SAP DOCS SATINALMA TALEBİ

Ramazan Tosun

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Ara 2016
Mesajlar
23
Tepki puanı
15
Puanları
3
Yaş
32
Konum
Muğla
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP ABAP
Satınalma Talebi Nedir ?
Satınalma Talebi (SAT) , Şirketin ihtiyaç duyulan her türlü mal ve hizmetin ihtiyaç birimi tarafından elektronik ortama aktarılarak onay alınması işlemidir.

Satınalma Telebi, (SAT) Şirketin veya Kurumun her türlü mal veya hizmet ihtiyacı için yapılır. (Gerekli olan mal veya hizmete ihtiyaç duyan kişi veya birime Talep Birimi denir.)

Talep birimleri; Şirket öz kaynakları ve mevcut stok seviyelerini dikkate alarak değerlendirilir, yine de alım gerekiyorsa yapılacak talebin, erken ödemenin Şirkete getireceği finansman maliyetini, stok ve depolama maliyetinin getireceği ağır mali yükü göz önünde bulundurularak; Teslimat programlarının erken ödemeye veya gereksiz stok oluşturmaya neden olmayacak şekilde, ihtiyacın fiilen doğacağı tarihe göre yapılmasından sorumludur.

Talep birimleri; Temin edilecek mal veya hizmet için gerekli olan bütçeyi alım gerekçesini belirterek, şirketin ilgili yöneticisinden onay alır, teknik şartname veya gerekiyorsa özel şartname, teslimat lokasyonları ve teslimat tarihleri vb. belgelerin noksansız oluşturulmasından ve bu dokümanın Satınalma Talebi (SAT) ile birlikte Tedarik birimine ulaştırılmasından sorumludur.

Alıma ait bütçe ve dokümanlar hazırlandıktan sonra Talep Birimi tarafından SAP üzerinden Satınalma Talebi (SAT) açılır. Satınalma Talebinde sisteme zorunlu girilecek başlıca veriler;

1-Alım usulünün belirlenmesi, (İlanlı Alım), (Belirlenen satıcılardan alım), (Doğrudan alım)
aşağıdaki etiketlere tıklayarak açıklamaları okuyunuz.
2-Alım gerekçesinin açıklama metni alanında belirlenmesi,
3-Bütçe tertibinin belirlenmesi,(Yatırım Bütçesi, Sarf Bütçesi, Stoklu alım bütçesi)
4-Malzeme Kodunun belirlenmesi,
5-Üretim yerinin belirlenmesi,
6-Değerleme (tahmini) fiyatının belirlenmesi, (KDV dahil birim bedel)
7-Malzeme miktarının belirlenmesi,
8-Satınalma grubunun (SAG) belirlenmesi,
9-Depo seçimininin belirlenmesi, (Fiziki depo), (Sanal Depo)
10-Teslimat tarihinin belirlenmesidir, (ihale, sipariş ve teslimat süreleri göz önüne alınması gerekir.
Adsız.png

Yukarıda belirtilen verilerin sisteme girilmesi ile SAT tamamlanır.
Sol yandaki resimin üzerine tıklayarak veri girilen veri alanlarını inceleyiniz.

SAT oluşması için sisteme gerekli olan veriler girildikten sonra SAT kontrol edilir,


SAT kontrol edildiğinde sistemin uygun görmediği veri bulunmuyorsa Onay Stratejisi tabı oluşur ve onay verecek ilgili kullanıcılar onay hiyerarşisi formunda belirir.
Sonra SAT kaydedilerek SAT belge numarası elde edilir.

Sloganımız "Deneyim En İyi Öğretmendir", olduğuna göre Satınalma Siparişi (SAS) işlemini ekranlar ile adım adım yapalım, Kolay Gelsin..

SAT belgesinin hiyerarşik forma göre son onay verildiğinde yani onay süreci tamamlandığında, SAT süreci de tamamlanmış olur. Bundan sonra Satınalma Sürecinin ikinci aşaması Sipariş Süreci başlar.
sat02.png
 
Üst