Merhaba Gökcemt,
15 yıldır Mali müşavirim, 20 Yıldır
Sap de modül sorumlusu olarak çalışıyorum. Malzeme yöntemi için
Sap nin malzeme defteri gibi bir çözümü henüz icat olmadığı zamanlardan bahsediyorum. Kullandığımız çözümler ile şuanki çözümler tabii ki farklı olacaktır.
Sistemde TRY = Ulusal PB dışında USD =Sağlam PB, EURO = Endeks PB şeklinde diğer ek para birimlerini kullanıp tüm işlemleri bu para birimleri bazında da raporlayabilirsiniz. Fakat söylemiş olduğunuz işlem sanırım daha farklı, çünkü değerleme sadece stokta kalan malzemeler için değil, dönem içinde satılan veya sarf edilen malzemelerin maliyet sarf değerlerini de belirler. Bu sebeple genellikle kayar ortalama kullanmayı, sonradan da ay sonlarında tekrar değerleme yapıp, farkları oluşturmayı tercih ederler.
Aslen değerleme ne kadar büyük ve grift bir yapı yönettiğiniz ile ilgili bir durum sanırım. Yani varyasyonları ile milyonları bulan malzeme yapısı içerisinde onlarca üretim yeri ve saorg lar varken, Satınalma, fason, üretim, sarf, iade, konsinye veya bedelsiz tüm işlemlerle stokları, ortalama değerlerle değilde anlık ve net olarak hesaplamak yinede çok zor olacaktır.
Küçük bir örnek ile, bir şirketimde ticari olarak Doğalgaz alıyoruz, bir kısmını A dağıtıcısından alıyoruz, bir kısım da B dağıtıcısından alıyoruz, Aldıklarımızın bir bölümünü tankerlerle müşterilere satıyoruz, bir bölümünü de tanklara doldurup sonra da tüplere basıyoruz üretim yerleri arasında dağıtıyoruz ve sonuçta tüp olarak satıyoruz. Şimdi ben hangi partiden ne kadar aldığımı, tüplerin hangisine A veya B satıcısından aldığım gazı bastığımı ayırt edebilmem için bir değerleme yöntemi seçmem gerekiyor, ki satış sarf yada stok miktarlarımı ona göre değerleyeyim. Kayar ortalama, yada standart birini seçip sonrasında da uygun görülen bir yöntemle tekrar değerlemeye tabi tutacağız. Karlılığı ilgilendiren tüm bu işlemleri bir yere bırakıp Kalan stok değerleri ile ilgileniyor olabilirsiniz. Fakat hepsi birbiri ile zincirleme ilişkili kavramlar.
Size verdiğim rapor örneğindeki son sas fiyatı, güncel değerini öğrenebilmek için kullanılan bir yöntem, sizler benzer mantıkla bir rutin içinde ekbe den sas hareketlerini alıp para birimi bazında ayrıştırıp, isteğinize göre bir raporlama yapabilirsiniz. Bu sorununuzu bir çözüme kavuşturursanız, burdaki arkadaşlar gibi ben de çözümünüzü incelemek gerekirse, test etmek isterim.
Şimdilik iyi çalışmalar dilerim.