Stok miktarı ve satınalma para birimindeki toplam değeri

Konu Kategorisi
  1. Materials Management (MM)

gokcemt

Kayıtlı Üye
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP FI
  5. SAP SD
  6. SAP HR
  7. SAP QM
  8. SAP LE
  9. SAP BW
  10. SAP PS
  11. SAP WM
  12. SAP ABAP
Merhaba,

Stok miktarının yanında satınalınan para birimi cinsinden tutarını da görebileceğim standart bir rapor var mı? Yok ise bu değeri hangi tabloları kullanarak alabilirim?

Teşekkürler.

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Merhaba Gokcemt

Benim şirketlerimde Malzeme defteri etkin değil, acaba sen CKM3 işlem kodu ile ulaşabildiğin Malzeme fiyat analizi raporunu kullanabiliyormusun.
Hana kullanıyorsan alttaki linki inceleyebilirsin, Malzeme bazında inceleme yapabildiğin bir konfigrasyondan bahsediyor, fakat bunu tek tek malzeme için yapmalısın.

S4 HANA üzerinde Malzeme defteri, maliyet analiz görüntüleme konfigrasyonu

Bizim bu talebe çözümümüz normal mb5b programını Z li kopyalayıp geliştirmek şeklinde oldu. aşağıdaki ve benzer görüntü varyasyonları olacak şekilde tasarladık. Tek ekranda gösteremiyorum, o yüzden ikiye böldüm. Biz dönem sonu değerlenmiş devir stoklarını Z li bir tabloda tutuyoruz. Stok miktarı ve Son sas fiyatı ile görmek isteyenler ihtiyaçlarını bu şekilde gideriyorlar. Benzer şekilde Abap ile yapacağınız bir geliştirme ile belki bu verileri raporlayabilirsin. MBEW-MAR lı tablorar, MAKT, MBEW,EBEW,OBEW ve Bunların sonu H ile biten tarihçe tabloları, Satınalma tarihçesi için de EKKO-EKPO-EKBE tabloları işini görebilir. Böylece tüm malzemeleri tek bir raporlamada görebilirsin.

8349

8350

Aşağıda da Gerçek maliyet değerlemesi sonucu kalan stok değeri var. Hemen hemen çok yakın geliyor. Siz Hana kullanıyorsanız CKM3
8351

Diğer arkadaşlar da kendi sistemleri üzerinde uygun bulup kullandıkları çözümleri paylaşırlarsa bizde seviniriz. Böylece sistemleri ve eksikliklerimizi değerlendirmiş oluruz. Unutmayın bilgi paylaştıkça çoğalır.

İyi çalışmalar dilerim.

gokcemt

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP FI
  5. SAP SD
  6. SAP HR
  7. SAP QM
  8. SAP LE
  9. SAP BW
  10. SAP PS
  11. SAP WM
  12. SAP ABAP
Merhabalar,

Stok değerini TL cinsinden alabiliyorum. CKMLPP, CKMLHD, MLCD gibi tablolarda dönemsel olarak malzeme değeri tutuluyor. Fakat bana gereken satınalınan para biriminde stok değerini görebilmek.

Örneğin:
X malzemesi 10 Adet 10 TL’den alındı. Partisi A olsun.
X malzemesi 10 Adet 10 EUR’dan alındı. Partisi B olsun.

A partisinden 3 B partisinden 3 Adet harcanmış ise sistem bana 70 TL + 70 EUR değerinde 14 Adet X malzememin olduğunu mu söylesin?

Öncelikle, standart raporlardan buna ulaşmamız maalesef olanaklı değil.

Sebebi de SAP’nin stok hesaplarındaki çalışma mantığı ile ilgili. SAP sisteminde stok değeri standart fiyat üzerinden değerlenmekte, satınalma fiyatı ile standart fiyatı arasında oluşan farklar ise ay sonunda malzemenin üzerine dağıtılmaktadır (fiyat farkı hesabı). Siz ilgili dönem boyunca malzemeyi 10 TL’den de alsanız 10 EUR’dan da alsanız bu malzeme, ilgili dönem içerisindeki standart fiyatı ne ise o fiyat üzerinden değerlenecektir. Ay geçişlerinde dönem kapatıldığı zaman standart fiyatın güncellenmesine müteakip bu değer de güncellenecektir.

Eğer istediğiniz standart fiyat üzerinden değerlenen raporlar ise standarttaki raporları araştırabiliriz. MB5B raporu şirket kodu bazında filtrelendiği taktirde işinizi belki görebilir fakat bu raporların hiç birinde SAS para birimi filtre kriteri olmayacaktır. Bunun sebebi de şudur;

Malzeme ana verilerinde muhasebe verilerine bakarsanız, size standart fiyat girdirdikten sonra sistem bu değeri 3 para birimine çevirir. Bunlar da genelde TRY, EUR ve USD olur. FI tarafında raporlamalar maksimum 3 para birimi cinsinden yapılabilmektedir. Bu sebeple FI Danışmanı arkadaşlar en çok kullanılan 3 para birimini bu şekilde belirlemektedirler.

Son durum bu şekilde.

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Merhaba Gökcemt,

15 yıldır Mali müşavirim, 20 Yıldır Sap de modül sorumlusu olarak çalışıyorum. Malzeme yöntemi için Sap nin malzeme defteri gibi bir çözümü henüz icat olmadığı zamanlardan bahsediyorum. Kullandığımız çözümler ile şuanki çözümler tabii ki farklı olacaktır.

Sistemde TRY = Ulusal PB dışında USD =Sağlam PB, EURO = Endeks PB şeklinde diğer ek para birimlerini kullanıp tüm işlemleri bu para birimleri bazında da raporlayabilirsiniz. Fakat söylemiş olduğunuz işlem sanırım daha farklı, çünkü değerleme sadece stokta kalan malzemeler için değil, dönem içinde satılan veya sarf edilen malzemelerin maliyet sarf değerlerini de belirler. Bu sebeple genellikle kayar ortalama kullanmayı, sonradan da ay sonlarında tekrar değerleme yapıp, farkları oluşturmayı tercih ederler.

Aslen değerleme ne kadar büyük ve grift bir yapı yönettiğiniz ile ilgili bir durum sanırım. Yani varyasyonları ile milyonları bulan malzeme yapısı içerisinde onlarca üretim yeri ve saorg lar varken, Satınalma, fason, üretim, sarf, iade, konsinye veya bedelsiz tüm işlemlerle stokları, ortalama değerlerle değilde anlık ve net olarak hesaplamak yinede çok zor olacaktır.

Küçük bir örnek ile, bir şirketimde ticari olarak Doğalgaz alıyoruz, bir kısmını A dağıtıcısından alıyoruz, bir kısım da B dağıtıcısından alıyoruz, Aldıklarımızın bir bölümünü tankerlerle müşterilere satıyoruz, bir bölümünü de tanklara doldurup sonra da tüplere basıyoruz üretim yerleri arasında dağıtıyoruz ve sonuçta tüp olarak satıyoruz. Şimdi ben hangi partiden ne kadar aldığımı, tüplerin hangisine A veya B satıcısından aldığım gazı bastığımı ayırt edebilmem için bir değerleme yöntemi seçmem gerekiyor, ki satış sarf yada stok miktarlarımı ona göre değerleyeyim. Kayar ortalama, yada standart birini seçip sonrasında da uygun görülen bir yöntemle tekrar değerlemeye tabi tutacağız. Karlılığı ilgilendiren tüm bu işlemleri bir yere bırakıp Kalan stok değerleri ile ilgileniyor olabilirsiniz. Fakat hepsi birbiri ile zincirleme ilişkili kavramlar.

Size verdiğim rapor örneğindeki son sas fiyatı, güncel değerini öğrenebilmek için kullanılan bir yöntem, sizler benzer mantıkla bir rutin içinde ekbe den sas hareketlerini alıp para birimi bazında ayrıştırıp, isteğinize göre bir raporlama yapabilirsiniz. Bu sorununuzu bir çözüme kavuşturursanız, burdaki arkadaşlar gibi ben de çözümünüzü incelemek gerekirse, test etmek isterim.

Şimdilik iyi çalışmalar dilerim.

gokcemt

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP FI
  5. SAP SD
  6. SAP HR
  7. SAP QM
  8. SAP LE
  9. SAP BW
  10. SAP PS
  11. SAP WM
  12. SAP ABAP
Merhaba Cemoka,

Öncelikle çözüm önerileriniz ve değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Şimdilik üretim yeri bazında stok değerini MC.1 den almalarını istedim. MC* ile başlayan raporlar çeşitli kriterlere göre analiz imkanı sağlıyor.

Gerekirse, Z li bir rapor çalışıyor olacağım. Stoğu fiili satın alma değerinde gösterecek standart bir program yok maalesef.

iyi çalışmalar.

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Merhaba Gökcemt,

MC.1 Raporu S039 bilgi yapısı ile oluşturulan tablodan verileri alır. MC li raporlar Bilgi yapıları aracılığıyla hızlı raporlama yapmanı sağlayacaktır, fakat yine de ihtiyacını karşılamayacaktır. Çünkü Satınalma bilgi sistemi ile entegre bir stok sistemi raporlaması yapamıyorsun, Karakteristikler oluşturup Stok, Satış veya satınalma için ayrı ayrı raporlamanı sağlasa da birlikte konfigre edilemiyorlar. Bu yüzden en iyisi Stok miktar ve değerlerini bir tabloya yazmak yada varsa bir tablodan almak ve dönem içi hareketlerini ve değerlerini okuyup ayrıştırıp sınıflandırmak, sonra dönem başı ve dönem içi girişleri tutarsal değerleyip, çıkışları o değer ile yeniden değerlemek ve kalan stok miktar ve tutar bilgisini oluşturacak bir Z li rapor yapmak. MB5B devir miktarını bulmak için miktarsal olarak benzer çalışıyor ama MC li raporlar gibi hızlı çalışmayacaktır. Burdaki en zor bölüm stok miktar ve değerini Sas para birimi bazında oluşturmak, şöyle de yapılabilir, tüm malzeme hareketleri rapor içinde bir internal tabloya alınır. rapor başlangıç stoğu olmayanlarda geriye dönük çalışmaz, devir stoğu olanlar için stok sıfır olana kadar geriye gidip, o tarihten rapor başlangıç tarihine kadar ki miktar ve değer hareketlerini alıp malzeme için Sas para birimi bazında devir değerini oluşturur. bunun için satış ve sarf işlemlerinin hangi parti alımlardan yapıldığı bilgilerinin tabiiki sistemde mevcut olması gerekecektir. Bence bu kurguyla oluşturacağınız bir Z li rapor ile ihtiyacı karşılayabilirsiniz.

CEMOKA

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP CO
  3. SAP FI
  4. SAP SD
  5. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Merhaba Gökcemt,

Aşağıdaki linki inceleyebilirmisin. sanırım Business One içerisinde bir özellik ben MB5W ve benzeri raporlarda bunu göremedim. Belki faydası olur.

Stok değerleme simülasyon raporu

gokcemt

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP FI
  5. SAP SD
  6. SAP HR
  7. SAP QM
  8. SAP LE
  9. SAP BW
  10. SAP PS
  11. SAP WM
  12. SAP ABAP
Merhaba CEMOKA,

Rapor açıklamasına bakınca evet istenilen rapor tam da bu dedim fakat sanırım Şili lokalizasyonunda geliyor sistemde karşılığı bulamadım.

Stok değerleme raporu... gibi bir rapor bulamadım. Envanter değerleme menüsünde güzel başka raporlar var fakat bu ihtiyacı karşılamıyor. S_P99_41000062 raporunda kur farkı / fiyat farkı vermiş çalışma mantığını biraz daha inceleyeceğim.

İhtiyaç olan rapor ile kurdaki dalgalanmanın stok maliyeti açısından değerlendirilebilmesi amaçlanıyor. Yani 10.2018 de dövizli aldığım bir malzemenin bugün stoğu var ise 02.2019 kuruna göre yan yana getirip, bu kadar kur farkı nedenli zarar etmişim bu malzemeden diyebileceğiz.

8352

pembekurt

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP SD
Katılım Bölgesi
  1. Adana
Merhaba gokcemt,

S_P99_41000062 - Fiyat ve stok değerinden 3 ayrı excel listesi oluşturup vlookupla yanyana getirmen gerek malesef.Kumbara görüntüsüne tıklayıp diğer iki para biriminden birine çevirip alabilirsiniz,sonra kalan para birimine çevirip 3 ayrı excel alabilirsiniz.
8353

8354

8355

umitinac

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP CO
  4. SAP FI
  5. SAP SD
Katılım Bölgesi
  1. İstanbul
Merhaba stok satınalımlarının TL ve cinsinden görebilmek için ME80FN raporunu denemenizi tavsiye ederim.