Tyt ile Depo Çıkış Senaryo Tavsiyesi

Konu Kategorisi
  1. Plant Maintenance (PM)

Anarchx

Kayıtlı Üye
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. Kocaeli
Merhaba,
Depo malzeme çıkışı konusunda problem yaşıyoruz. Tyt sonrası çıkış üzerine kurulu bir senaryo var. Koltuk depo olarak adlandırdığımız bir sanal depomuz var. Ana depo sorumlusu teknik ekibin aldığı malzemeleri bu sanal depoya gönderiyor. Bizde siparişe işleyip tyt ile tüketimini yapıyoruz ancak çok fazla problem yaşıyoruz. Önerebileceğiniz bir senaryo var mıdır?
Teşekkürler.

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Öncelikle merhabalar,
Yaşanan problemleri bilerek bir akış senaryosuna göre hareket etmek en doğrusu olur.
Aslında bakım modülünü kullanıyorsanız doğru olanını yapıyorsunuz demektir. Sonuçta kullanılan teknik bir malzemede olsa sarf edileceği bir ürün ağacı olmak zorunda.

Aşağıdaki şekilde kurgulayacak olursak,

Örneğin Ana depo kodunuz: 2018
Sanal depo kodunuz: 2019

Malzeme 2018 'e giriş yapıldıktan sonra ihtiyaç durumuna göre bu alandan 2019 nolu depoya ya çıkış yapılır yada transfer edilir.
2019 nolu depo stoğunda malzeme hangi süreci yaşıyor bu önemli!

- Bakım modülünü kullanıyorsanız bakım yapılan ürün ağacı içerisinde sarf yapılır. (TYT)
- Masraf koduna çıkış yapıyorsanız buda olanaklıdır (Belirlenen Masraf Kodu)
- Ama bir fert sürecinde teknik ekipman için tyt işlemi yapılıyorsa bu süreçte bir hata vardır.

Kısaca süreci önce sizden dinlememiz gerekir.
Bunun sonrasında mutlaka bir çözüm üretebiliriz.
Saygılar.

Anarchx

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. Kocaeli
Merhaba, cevabınız için teşekkürler.

Haklısınız, anlatayım.

Öncelikle kabaca işleyişi yazayım, sonra sorunu detaylandırayım.

Bildirime istinaden bakıma giden teknisyen dönüşte kullandığı malzemeleri de not aldığı bakım formunu ofise veriyor. Ofis sipariş detaylarını giriyor, malzemeyi ekliyor tyt verip işlemi sonlandırıyor.

Şimdi yaşadığımız sorun şu; Depo sorumlusu, teknisyen ve ofis elemanının yaptığı ufak hatalar neticesinde sanal depoda birikme meydana geliyor. Yani sorunun kaynağı tek bir nokta değil.
Sanal depodaki malzemeyi teknisyenin bakım formuna yazdığı üzere tyt ile tüketiyoruz.
Yanlış kod çıkabiliyor, eksik/fazla malzeme çıkabiliyor. Ya da sorumlu kişi(depo,teknisyen,ofis) yazmayı unutabiliyor vs.

Aslında bunu uzun zamandır düşünüyorum. Sorun sistemsel değil, insani. Bu nedenle aslında yönetimsel olarak müdahale edilmeli diye düşünüyorum.

Çünkü;
Depocuya direk siparişe malzeme yazdırmak zaten mantığa ters, velev ki yazdırdın yine hatalı yazabilir.
Depoyu ofise bağladın ki bu da mantığa ters yine aynı hatalar gerçekleşecektir.

Bu kadar düşünmeye bulamadım bir çaresini(otomasyona geçmeden). Birde dedim farklı görüşleri alayım.

Bence çözüm depoda barkod sistemine geçmek. Okutulan barkoda siparişi yazmak yada siparişe malzeme okutmakta olabilir.(bununla ilgili hiçbir bilgim yok bu hayal ürünü ama mantıken böyle bir sistem vardır diye tahmin ediyorum). Depocu teknik malzemeyi sadece sipariş numarası ile çıkabilir, ofis teknisyen bunu asla değiştiremez, miktar kontrolü için teknisyen bakım formuna yazar vs vs... geliştirilebilir. Önemli olan sap siparişe barkod ile malzeme aktarabilir mi?

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Açıklamanız için teşekkürler.
Proses üzerinde çalışan hatalarını en aza indirgemek sistemi kurarken dikkat edilmesi gereken önemli adımların biridir.
Sonuçta tüm işlem döngüsü personel uyumu ile tamamlanıyor.

Probleminizi detaylı olarak ele alacak olursak,
  • Teknisyenin ihtiyaç listesi ile depoya gitme ve talepte bulunması bu listeye üzerinde anlık değişiklik olabilmesi nedeni ile işçilik ve süre kaybı yaşanır.
  • Depo personeli aktarımlar sırasında hata yapabilir istenmese de bu mümkündür.
  • Depo stoğunu başka bir alanla birleştirmek daha büyük hatalara sebebiyet verir.

Çözüm Noktaları:

Yazdığınız gibi barkod sistemine geçiş mümkündür ama bunu sipariş üzerinde tyt için ek uygulama ve bir ABAP uzmanından, destek gerektirir.
Yada standart barkod sistemini kullanarak belirlediğiniz alana çıkış yaparsınız.
  • Malzeme bazında tanımlı kod ve barkod uygulaması ile alınan malzeme el terminalleri ve/veya barkod okuyucular ile okutularak sanal deponuza transfer edilir. Bu alanda yer alan malzemeleri, tyt işlemi ile çıkış yaparsınız fakat bu noktada yine çalışan dikkati devereye girer.
  • Teknik servis içerisinde günlük kullanımı olan malzemeler için aylık transfer yapar ay sonlarında fiziki sayımlar ile stok kontrollleri yapabilirsiniz. Bu uygulama malzeme alışverişini depo ile teknisyen arasında azaltacağı için hataların önüne geçebilir.
  • Kullanılan malzemelerin cost/maliyet bütçeleri yüksek ise RFID etiketleme mantığı ile depo kapısından çıkan her bir ürünü otomatik olarak sanal depoya aktarım yapabilirsiniz.
  • Tyt işlemlerini fiziki gerçekleşen prosese göre anlık/canlı yürütmek sistemin sağlıklı çalışması adına en değerli noktadır.
  • Proses üzerinde gerçekleşen bu hatalara sadece teknoloji ile çözüm aramak doğru adım değildir.

Tabi ki teknolojik gelişmelere ilgisiz kalmamak, takip etmek, öğrenmek ve gerekeni uygulamak şirket yönetiminin asli görevidir. Yukarıdaki son madde teknolojiye kayıtsız kalmak imasında değildir. Makina, yazılım, teknoloji, değişim gereklidir ve şirketler geleceğe bu araçları da kullanarak hazırlanmalıdır.

Ancak;

Teknoloji hevesiniz ihtirasa dönüşmemeli, şirketinizin / insanınızın yetenekleri ve ihtiyacını aşmamalıdır.

Hedef ve stratejinizi belirlemeden, süreçlerinizi iyileştirmeden, problemleri çözmeden, insanınıza yatırım yapmadan (yetenekleri geliştirmek) hiç bir yazılım ve makina sizi kurtaramaz. Ayrıca tüm rakipleriniz makina ve yazılımlarınızı kolayca kopyalayabilir. Ancak hiç bir rakibiniz problem çözebilen insanınızı kopyalayamaz.

Bu soruna ilişkin son kararınız barkod uygulama olursa buna ilişkin farklı örnekler ve çözümler sunarız.
Saygılarımla,

Övünç

İpek DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP ABAP
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Kararınız barkod uygulama olursa buna ilişkin farklı örnekler ve çözümler sunarız.

Barcodes Implementation/Barkod entegrasyonu konusunda uyarlamalar çok aynı zamanda sıra dışı çözümler var.
Teknisyenlerin kullandığı cep telefonları ile sanal deponuza transfer işlem uygulayabilirsiniz. (Uzun yıllardır mevcut)

Yada Övünç Bey' in ilettiği gibi el terminalleri ile yazım hatalarının engellenmesini ve kolay transfer işlemlerinin anlık olarak yapılmasını sağlarsınız.
Ülkemizde bu konuda çözüm ortağı bulmanız oldukça basit, reklam olmaması açısından yazmıyorum.

Anarchx

Kayıtlı Üye
  1. SAP MM
  2. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. Kocaeli
Merhaba,
Değerli cevaplarınız için teşekkürler.

Konuyu açtığım gün konuyla ilgili sıkıntılı bir toplantı gerçekleştirdik. Öncelikle kendim dahil yaptığımız hataları kabullendirmeye çalıştım, kimi kabul etti kimi kabul etmedi. Teknolojiye olan merakım bundan. Çünkü yaklaşık 4 yıldır aynı sorunu yaşıyoruz. Kimse birbirini kırmasın derken süreç kırılıyor, canı sıkılan kırılan sürece takılıyor.
Çözüm önerilerinizi bir kaç kez okuyup değerlendirdim Övünç Bey. Sektör gereği bizim malzeme ihtiyacımız sürekli acil statüsünde. Açık alanda çalışıyoruz(liman). Bu nedenle ekstra bazı sıkıntılarımız mevcut.

1. Çözümünüze benzer bir çözüm sundum, tek farkı sorun yaşadığımız sanal depoyu aradan çıkararak direkt siparişe malzeme aktarımını önerdim. En azından ofisin hatası ortadan kalkabilir diyerek... İlk sorumuz Barkod okutulurak siparişe malzeme gönderilebilir mi? bunu araştıracağız.
2. Çözümünüz bizde ciddi sıkıntılar yaratabilir, çoğu zaman teknisyen atölyeye dönmeden sahada arızadan arızaya geçiş yapıyor, arızalar ve makineler çok çeşitli.(malzemeyi fiziken atölyede vb. depolamaktan bahsettiğinizi düşünerek.)
3. Çözümünüz şu anda uyguladığımız sistem. Yanlış kod ve miktar yazımı, iade edilenin geri çekilmesinde yaşanan sıkıntılar, kullanılmayan malzemenin iade edilmemesi, sanal depodan siparişe aktarılırken ofisin yaptığı hatalar birikmelere sebep olmakta.
4. Çözümünüz olması gereken diye düşünüyorum. Ancak şartlar buna müsaade etmiyor. Şöyle ki Bakım 24 saat, Depo 8-16 saat, Ofis 10 saat çalışma düzeninde. Yani teknisyen gece malzeme alıyor depo sabah sanal depoya çıkıyor ofis teknisyenin yazdığı forma göre sanal depodan siparişe aktarıp tyt ile tüketiyor. Bu çözümde üst yönetim ile tekrar değerlendirilmek üzere gündeme alındı.
5. Çözümünüz ise sanırım biraz daha profesyonelleşmekten geçiyor.

Aldığımız kararları sizinle de paylaşayım;
1 Bildirim siparişe ofis tarafından çevriliyor. (yani iş tamamen bittiğinde) Öncelikle sap sürecine uyum sağlamak adına atölyeye sadece bu işlem için bir bilgisayar yerleştirilecek, teknisyen işe gitmeden önce bildirimi siparişe dönüştürecek.
2 Depo sanal depo yerine malzemeyi sipariş kodunu girerek siparişe gönderecek.(2. level olarak barkod okutarak) Bu kısımda aklımda bir soru var.
-Depo siparişe malzemeyi gönderirken pm'e dahil olmadan bunu MM üzerinden gerçekleştirebiliyor mu?

İpek Hanım cep telefonu ile yapılan işlem çok uygun görünüyor. Tabii ki detayları mevcuttur ama kabaca bu sistemi teknisyene kullandırsak kod yazarak ya da barkod okutarak siparişe malzeme aktarabilir mi? Depo sanal depoya, teknisyen sanal depodan siparişe gibi...
Cep telefonunun avantajı teknisyenlerin terminal kullanma ihtimalinin olmaması.

Uzun oldu biraz ama başkaları da faydalanır belki diyerek kısa kesmemeyi tercih ettim.

Tekrar teşekkürler.