BİLGİ Üretim Siparişi İşleme

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Üretim siparişleri yaratıldıktan sonra, daha fazla işlem yapılmadan önce onaylanmaları gerekir. Durumu ‘Onaylandı’ olarak belirledikten sonra, sipariş dokümanlarını yazdırabilir, stok için malzemelerin çıkışını yapabilir ve işlemleri teyit edebilirsiniz. Bir sipariş onaylandığında malzeme kullanılabilirlik kontrolü yapılır, ancak eksik parçaları olsa da üretim siparişi yine de onaylanabilir. Siparişin onayı üzerine bu karar üretim planlayıcı tarafından alınır. Üretim siparişleri münferit veya toplu biçimde onaylanabilir. Sipariş dokümanları, üretim siparişlerini onayladığınızda otomatik olarak yazdırılmak üzere ayarlanabilir. Üretim siparişi, seri numaraları kullanılarak kontrol edilen bir ürün içinse, onaylama prosedürü otomatik yaratmayı ve seri numaralarının üretim siparişine tayinini tetikler.

Üretim siparişi yaratıldığında, sistem bileşenler için rezervasyonlar yaratır. Üretim siparişindeki malzeme bileşenlerinin miktarlarını değiştirebilirsiniz. Stoktaki malzemenin üretim siparişi için malzeme çıkışını, çekme listesini veya malzeme fişlerini kullanarak yaparsınız. Sistem, bir ürün siparişi için tüm malzeme çıkışlarını izler ve malzeme masraflarını üretim siparişinin fiili masrafları olarak görüntüler. Fiili masraflar daha sonra, üretim siparişi işlemleri teyit edildiğinde güncellenir. Teyitler üretilen miktarı, ıskartayı, üretim sürelerini ve tamamlanma tarihlerini kaydeder. Teyitler kapasite yüklerini azaltır, malzeme rezervasyonlarını onaylar ve üretim masraflarını günceller. Hazırlık, işgücü ve makine süresi için harcanan zaman, iş planları kullanılarak hesaplanır ve harcanan fiili zamanı yansıtmak üzere değiştirilebilir.

Bileşen parçalarının malzeme kontrolündeki genel masrafları azaltmak için önerilen işlem, teyit sonrası otomatik çekmedir. Teyit sonrası otomatik çekme, üretim sırasında malzeme bileşenlerinin fiili tüketimini raporlamadığınız anlamına gelir. Bunun yerine sistem, üretilen miktar orantılı olarak tüketimi sonraki teyitte otomatik olarak kaydeder. Teyit sonrası otomatik çekme işaretini, iş planlarının malzeme tayinlerinde ayarlayabilirsiniz. Malzeme için genel olarak teyit sonrası otomatik çekme yapılıyorsa, malzeme ana verilerinde teyit sonrası otomatik çekme göstergesini işaretleyebilirsiniz. Malzemeler için teyit sonrası otomatik çekme, malzeme ana verilerinde tanımlanan bir saklama yerinden yapılır.

incsoft

Kayıtlı Üye
Merhabalar hocam. Üretim girişi yapılan bir teyitteki hatanın düzetilebilmesi için teyit iptal edilip yeniden girişi yapılmadan düzetilebilmesi mümkünmüdür acaba? Örneğin bir üretimde 4000 adet yerine 40000 adet girildiyse bunu iptal etmeden 4000 olarak değiştirebilirmiyiz? her hatayı co13 den iptal edip girmeden düzeltmek istiyorum mümkünse? Teşekkürler..

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Merhabalar hocam. Üretim girişi yapılan bir teyitteki hatanın düzetilebilmesi için teyit iptal edilip yeniden girişi yapılmadan düzetilebilmesi mümkünmüdür acaba? Örneğin bir üretimde 4000 adet yerine 40000 adet girildiyse bunu iptal etmeden 4000 olarak değiştirebilirmiyiz? her hatayı co13 den iptal edip girmeden düzeltmek istiyorum mümkünse? Teşekkürler..

Merhabalar,
Üretim siparişine giriş için kullandığınız ekrana giriş yapın, sistemde yer alan kendi ekranını kullanıyorsanız,
TCode: CO11N

Siparişe giriş yaptığınız sipariş no ve değişiklik yapılacak giriş tarihi hangisi ise ekranda seçimlerinizi belirleyin.

1522048308164.png

Enter ile sipariş bilgilerinin eklenmesini bekleyin,
Sonrasında Mal Hareketlerine tıklayın,

1522048542499.png

Sizin örneğinizde hatalı sarfı yapılan miktar 40.000 olması gereken 4000 adet,
Buna göre işlemi inceleyelim,

Mal haraketlerinde hatalı malzeme kodu hangisi ise bulun,
Geri alınacak stok miktarını belirleyin, (40.000-4.000 = 36.000)

1522048927503.png

Sonrasında bu malzeme için sayfanın sağına doğru ilerlediğiniz hareket türünü (261 - Sarf) olarak görürsünüz.
Bu hareket türünü stoğa devredilecek miktar için 262 olarak değiştirin.

1522048696418.png

Bu işlemlerin ardından kaydet butonuna basın siparişi kaydedin.
Hatalı stok düzelmiş olacaktır.

Yapılan işlem için açıklama metnine detaylı not düşerseniz yapılan işlemleri hatırlamak adına yardımcı olacaktır.
İyi çalışmalar.

incsoft

Kayıtlı Üye
girişler için özel bir ekran kullanmaktayım. ZPPR0003 adı altında. Bunun üzerinden hızlı şekilde girişler yapmakta olup zppr0022,coois teyitler,işlemler gibi kısımlardan izlemelerini yapmaktayım ancak bir yanlışlıkta her defasında co13 üzerinden hatalı olan teyiti iptal ederek yeniden girmek çok zaman almaktadır hocam. SAP'de düzeltme mantığının olmadığını bildirdiler eğitim anında bu doğrumu dur?

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
girişler için özel bir ekran kullanmaktayım. ZPPR0003 adı altında. Bunun üzerinden hızlı şekilde girişler yapmakta olup zppr0022,coois teyitler,işlemler gibi kısımlardan izlemelerini yapmaktayım ancak bir yanlışlıkta her defasında co13 üzerinden hatalı olan teyiti iptal ederek yeniden girmek çok zaman almaktadır hocam. SAP'de düzeltme mantığının olmadığını bildirdiler eğitim anında bu doğrumu dur?

Z'li TCode ve tablolar şirketler için özel hazırlanmış uyarlamalardır görmeden bilgi vermek hatalı olur.
SAP sisteminde düzeltme mantığı yoktur demek yerine hatalı işlem hareketleri için ters kayıt uygulanır demek daha doğru olur. Fakat sizin sürecinizde işlemin tamamen iptal edilmesini gerekecek bir durum şart değil.

Şöyle düşünün yıl sonu veya ay sonlarında periyodik olarak sayım yapan firmalar mevcut. Stok değerlerini tespit edilen farklar doğrultusunda revize ediyorlar bu düzeltme değil midir? Tespit edilen farklar ay geçisi sonrası olduğunda işleminizi iptal etme şansınız yok ama stoklarımızı mal çıkışı yaparak yada yeni siparişlerde eksik sarf yaparak düzeltiyoruz. (Açıklama olacak şekilde)

Saygılar,

incsoft

Kayıtlı Üye
Teşekkürler hocam. Siteyi bulmam çok faydalı oldu. Standart alanların kullanımları ile ilgili de olsa bilgiler bulmam çok faydalı.

incsoft

Kayıtlı Üye
CO11N ekranı hazırlanmış olan özel ekran olan ZPPR0003 üzerinden girilen kayıtları görmüş olsaydı çok muhteşem olacaktı bu sayede düzeltmeleri teyit iptal etmeden yapabilecektik. Peki hocam SAP'de düzeltme mantığı neden yoktur acaba?

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Web Sitesi
sapforo.com
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Teşekkürler hocam. Siteyi bulmam çok faydalı oldu. Standart alanların kullanımları ile ilgili de olsa bilgiler bulmam çok faydalı.

Güzel yorumunuz için teşekkürler.
Bu portalın Türkiye için biraz zamana ihtiyacı var ama eminim ileride bir çok kişiye ışık tutacaktır.
İnsanlar sosyal medyanın büyüsünden bu tarz sosyal paylaşım alanlarına pek zaman ayırmıyorlar. Kısaca özeti bu ama ümit ediyorum ki bir şeyler değişir çünkü SAP için kaynak bulmak inanın bizim ülkemizde neredeyse çok zor.

Burada en büyük görev siz değerli arkadaşların desteğinizi esirgemeyin.

incsoft

Kayıtlı Üye
Evet hocam ülkemizde sap üzerine gerçekten çok az bilgiler mevcut. Birde nedense sap kullanılan işletmelerde yetkisel yönden bir korku söz konusu. Örneğin IW47 ile çoklu teyit iptali mümkün demişsiniz ancak bu ve bunun gibi çoğu ekrana korkudan dolayı yetki verilmiyor maalesef ancak bu ekranları sizler aracılığıyla öğrendikçe yetkileri için elimden geleni yapacağım. Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim