Üretim Yeri, Depo Yeri, Sevkiyat Yeri Belirleme

Övünç DİNÇ

Çözüm Ekibi
Kayıtlı Üye
Katılım
8 Eki 2016
Mesajlar
939
Çözümler
4
Tepki puanı
276
Puanları
63
Yaş
42
Konum
İzmir
Web Sitesi
sapforo.com
Kullandığınız SAP Modülleri
  1. SAP MM
  2. SAP PP
  3. SAP FI
  4. SAP QM
Katılım Bölgesi
  1. İzmir
Üretim yeri şirket koduna bağlı olarak oluşan bir kavramdır. Üretim yeri adından da anlaşılacağı gibi üretimin yapıldığı ya da eğer üretim yapılmıyorsa servisin ya da satılması için depolanmış olan malzemenin satış noktası diye tanımlayabilirsiniz. Üretim bakış açısı ile bakıldığında üretim yeri aslında gerçekte fabrika kavramı ile örtüşmekte ancak satış bakış açısı ile baktığımız zaman ise üretim yeri mal ve hizmetlerin dağıtıldığı yer anlamına gelir. Bu konu aşağıda belirttiğim sevkiyat noktası konusu ile bağlantılıdır.Daha önce vermiş olduğumuz gıda şirketini düşünelim. Kocaeli ve İzmir’de birer gıda tesisi olduğunu düşünelim. Burada konserve ve dondurulmuş gıda üretimi yapıldığını varsayarsak iki tane üretim yeri tanımlamamız gerekmekte.

Depo yeri üretim yerine bağlı olarak tanımlanır. Üretim yerindeki malzemelerin stoklandığı yerdir. Örneğimizden devam edecek olursak üretilen donmuş ve konserve gıdalar ayrı ayrı depo yerleri tanımlanarak stokları takip edilebilir.

Sevkiyat yeri ise yine adından anlaşılacağı gibi sevkiyat işlemlerinin yapıldığı yerdir. Her teslimat yapıldığı zaman bir teslimat noktasına ihtiyaç vardır. Müşteri hizmet ya da malları alırken hangi üretim yerinden yapılacağı SD alanı bazlı tanımlanır. Üretim yerlerinin altında tanımlanan bir kavramdır. Yani bir üretim yerinde birden çok sevkiyat noktası olur. Bunlar gerçekten teslimatın yapıldığı yer olarak tanımlanır. Genelde sevkiyat yeri ile üretim yeri aynı tanımlanır ama şirket içerisindeki süreç ve senaryolara göre değişmektedir.
 
Üst